Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Izložba “Showpieces” u Muzeju za umjetnost i obrt

marton
MSU
04.04.2010.
u 10:41

Do do konca travnja u Muzeju suvremene umjetnosti se mogu vidjeti porculanski predmeti koje će poslije na pet mjeseci izložiti bečki Muzej Liechtenstein.

 

Pojedinačni predmeti i cijeli porculanski servisi iz Muzeja Marton, najvećega hrvatskoga privatnoga muzeja i jedinoga specijaliziranoga za predmete umjetničkoga obrta, predstavljeni su na izložbi “Showpieces” u Muzeju za umjetnost i obrt. To je najavna izložba koja će do konca travnja hrvatskoj javnosti pokazati sjajne oslikane minijature koje će organizatori poslije Zagreba otpremiti u bečki Muzej Liechtenstein, jednu od najprestižnijih privatnih muzejskih institucija u svijetu koja je diči slikarskom zbirkom s više od trideset slika velikoga Rubensa. Tako će se u Austriji na pet mjeseci, koliko će trajati izložba koja se otvara 14. lipnja, prezentirati vrhunska kolekcija bečkog klasicističkog porculana iz fundusa našeg muzeja. Prema riječima kolekcionara Veljka Martona, iznimna je čast što je poziv za sudjelovanje dobio upravo Muzej Marton i to u povodu proslave 300 godina od početka proizvodnje porculana u Europi. A ne zaboravimo da je Bečjedna od kolijevki europskog porculana.

 - Kao kolekcionar nastojao sam da kvaliteta bude najvažniji kriterij pri odabiru predmeta za muzejsku zbirku, a pri tome su me posebno privukli predmeti bečke manufakture porculana iz razdoblja klasicizma. Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate karakteristike su bečkog porculana tog razdoblja i najvažniji razlog zbog kojeg su ti predmeti u tolikom broju zastupljeni u zbirci Muzeja Marton. Stoga mi je iznimno drago da je potvrdu vrijednosti i važnosti zbirka dobila i na svom izvoru, u Beču. S obzirom na izvrsne prijateljske veze Austrije i Hrvatske, kao i njihovu stoljetnu zajedničku povijest, zatraženo je i visoko pokroviteljstvo austrijskog predsjednika Heinza Fischera te hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, rekao je Veljko Marton uz otvorenje izložbe u MUO. Kako je dalje naveo Muzej Marton, ovim projektom nastavlja se ciklus prezentiranja dijelova zbirke u važnim europskim gradovima. A Muzej Marton već je dobio Povelju Republike Hrvatske kao priznaje za promociju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije