Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U spomen

Izložba "Darko Glavan - na svojoj strani" o dokidanju granica

darko glavan
arhiva VL
11.06.2010.
u 14:52

Izložba se otvara sljedeći petak, a za tjedan dana, 29. lipnja, u Tvornici kulture u Zagrebu održat će se koncert „Sjaj u tami“ na kojem će nastupiti Lačni Franz, Gustafi, Boa, Massimo i Renato Metessi.

Sljedećeg petka (18. lipnja u 19 sati) u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 otvara se izložba "Darko Glavan – na svojoj strani", koja nosi podnaslov - "Četiri desetljeća dokidanja granica između elitne i pop kulture". Bit će to još jedno podsjećanje na likovnog i glazbenog kritičara i povjesničara umjetnosti Darka Glavana te obilježavanje godišnjice njegove tragične pogibije (12. srpnja 2009. godine). 

Iako su njegovi interesi zahvaćali i pokrivali iznimno široko područje, ova izložba nastaje kao potreba da se podsjeti i registrira značaj što ga je rad Darka Glavana na području pop kulture ostavio iza sebe. Izložba će dati presjek zbivanja u popularnoj kulturi od sedamdesetih godina do danas. S obzirom na to da su uvijek dobrodošla nova sintezna istraživanja pop i rock glazbe, stripa, ilustracije, fotografije, plakata, karikature ili dizajna, Glavanov doprinos tim područjima doista nije zanemariv.

Glavanovo dugotrajno intenzivno praćenje, komentiranje i sudjelovanje u stvaranju naše popularne kulture i kulturne scene jedna je od mogućih osi koje omogućuju sagledavanje kompleksnosti različitih oblika stvaralaštva, njihova prožimanja i njihove recepcije u javnosti. Izložba na kojoj se isprepliću različita područja stvaralaštva iznimno velikog broja autora odraz je Glavanova umijeća komunikacije s iznimno širokim krugom ljudi koji su cijenili njegovu iskrenost, kolegijalnost i stručnost. Osim nekih primjera originalnih artefakata koje je Glavan sakupio, izložba će prikazati plakate izložbi koje je priredio, knjige koje je objavio, primjerke časopisa za koje je pisao, fotografije koje su načinili njegovi prijatelji, uvećane isječke njegovih likovnih kritika. Na TV-ekranu bit će prikazivani isječci iz brojnih TV-emisija u kojima je Glavan sudjelovao. Na drugom mjestu biti će ekran s videospotovima glazbe o kojoj je pisao i koju je promovirao.

Izložba će biti otvorena do 29. lipnja, a to je i datum kada će se u Tvornici kulture u Zagrebu održat koncert „Sjaj u tami“, glazbeno druženje u spomen na Darka Glavana, na kojem će nastupiti Lačni Franz, Gustafi, Boa, Massimo i Renato Metessi.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:48 13.06.2010.

lijepo je da nije zaboravljen, a oni koji će mu pjevati u spomen, kao da su se sami izabrali, među najboljim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije