Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provokativan odgovor

Tihi prosvjed 80 hrvatskih umjetnika protiv cenzure u umjetnosti u aferi “Pi...n dim”

Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
14.03.2018.
u 09:23

Da bi poruka bila jasna motiv svih radova postavljenih u osječkom Esseker centru je vagina, a izložbom daju potporu Jasminki Mesarić

Kako bi stali u obranu umjetničkih sloboda, 80-ak umjetnika iz cijele Hrvatske brzinski se organiziralo i otvorilo provokativnu izložbu nazvanu “Pičkin dim” u samom središtu Osijeka.

Da bi poruka bila jasna, na svim je radovima glavni motiv – vagina. Postavljeni su u Esseker centru, u izlozima, a dostupni su tako i pogledima svih prolaznika. Tihi je to prosvjed umjetnika i bunt koji se javio nakon zahtjeva za smjenjivanje Jasminke Mesarić s mjesta ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Kao razlog za njezino smjenjivanje navodi se financijsko izvješće, ali i izložba postavljena u prosincu u tom muzeju, a na kojoj je prikazana i fotografija “Pičkin dim”.

“Sporna” je fotografija rad Ane Petrović, mlade osječke umjetnice i asistentice na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Nastala je još 2010. godine, ali je prvi put izložena tek zimus.

– Moja fotografija “Pičkin dim” iskorištena je, nažalost, u političke svrhe, za neku vrstu političkog aktivizma. Koji su to politički motivi, osim smjenjivanja ravnateljice, društvo koje je krenulo sa svojevrsnim medijskim linčem još nije reklo – ispričala nam je nedavno autorica fotografije i pojasnila da je njezin rad zapravo “stilizacija izraza koji ljudi svakodnevno izgovaraju”.

Buku koju je ta fotografija izazvala, umjetnici su, naime, doživjeli kao cenzuru i pohrlili u Osijek. Simbolično, izložba je otvorena uz – dimne signale pred ulaznim vratima Esseker centra.

1/11

Komentara 10

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
10:03 14.03.2018.

Dakle traži se način samopromocije..... nije bitno šta je ... samo da je besplatnog medijskog prostora... umjetnost bez umjetnosti.... očekujem kolekciju fotografija psećeg dreka iz parka, sa ulice....ili javljanje uživo iz wc školjke

Avatar anti_komunist
anti_komunist
10:01 14.03.2018.

kakve to veze ima sa umjestnoscu......doma si djeci pokazujte svoju "umjetnost" za laku noc.....da lakse zaspu....

AR
Artukovic
10:15 14.03.2018.

Šta je to umjetnost?...Ako su zenske vagine umjetnost onda sam ja itekakav umjetnik....razvlacio sam ih,iskrivljivao,prosirivao....juhu....ja sam umjetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije