Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR S IVICOM BULJANOM

Ivica Buljan: 'Ova nagrada je protuteža negativnoj kazališnoj kritici'

Ivica Buljan
02.11.2009.
u 16:26

Ta je nagrada još jedno priznanje Ivici Buljanu, nekada kazališnom kritičaru, a danas redatelju koji se svojim radom proslavio i u Sloveniji.

Uprizorenje drame “Macbeth poslije Shakespearea” u režiji Ivice Buljana osvojilo je nagradu za najbolju predstavu u sklopu festivala Borštnikovo srečanje u Sloveniji.

Ta je nagrada još jedno priznanje Ivici Buljanu, nekada kazališnom kritičaru, a danas redatelju koji se svojim radom proslavio i u Sloveniji. Ovaj suosnivač Mini teatra i umjetnički ravnatelj Festivala svjetskog kazališta osvojenu nagradu smatra izuzetno važnom jer, kako kaže, verificira trud Mini teatra i Novog kazališta.

– U konkurenciji nacionalnih i gradskih teatara s velikim budžetima, s predstavama koje je birao ozbiljan selektor, a ocjenjivao stručni međunarodni žiri, nagrada je posebna satisfakcija – rekao nam je Buljan i dodao:

– No, ja se ne moram brinuti jer za protutežu hrvatska kritika mi je zalijepila da je predstava loš plagijat. Kazali su da sam mizogin, manirist i ne poštujem patnje Macbethovih žrtava. A čemu kukati kad sam zaradio panegirik jednog Igora Mandića. To je kao da sam dobio Borštnikov prsten za životno djelo.

Predstava “Macbeth poslije Shakespeara” već je igrala u kazalištu ZKM, a njezin se redatelj nada da će ponovno gostovati u Zagrebu. Iako je riječ o slovensko-hrvatskoj predstavi, otkriva Buljan, nisu je htjeli igrati na domaćim festivalima jer je na slovenskom jeziku. S druge strane podsjeća redatelj:

– Predstave “Jackie” i “Medeja materijal” zato smo glatko igrali na hrvatskom u Sloveniji. Postoji i primjer družine Needcompany, koja je ambasador kulture i financira je flamanska vlada, a glume na engleskom i francuskom jeziku.Mini teatar dobio prostor
Prije nekoliko tjedana kazalište Mini teatar u Ljubljani je dobilo svoju stalnu scenu čime je, objašnjava Buljan, stvorena mogućnost za istraživačko kazalište europskog profila.

– To je kuća s pozornicom, salonom za čitanje i razgovore, galerijom u kojoj su predstavljeni radovi vizualnih umjetnika Slavena Tolja, Tome Savića Gecana, Dejana Kljuna, Tine Gverović i drugih.

Režirat će mnogi slovenski, hrvatski i inozemni redatelji poput Stanislasa Nordeya, mladih slovenskih redatelja Jakaa Ivanca i Andreja Jusa, gostovat će i Miloš Lolić iz Beograda, Bjelorus Aleksandar Leljavski, Senka Bulić i mnogi drugi. Kako doznajemo, u pripremi je i ciklus prema tekstovima Jeana Geneta – kaže redatelj.

Osim predstava, u prostoru Mini teatra održavat će se integralna čitanja romana, plesne predstave i performansi. Na repertoaru je i recital Gershwina koji priprema Dunja Vejzović, a ljubitelji glazbe imat će prilike vidjeti i unplugged koncerte grupa TBF i LET 3.

Adaptacija “Garaže”

Što se novih projekata tiče, Buljan trenutačno radi sa Zdenkom Mesarićem na adaptaciji njegova romana “Garaža”.

Riječ je o fantastici na lynchovskom tragu, o ocu koji desetogodišnjeg sina tjera u divlji ultimat-fight. Radnja se događa u katoličkoj provinciji koja živi od eutanazijskog turizma. Predstava se priprema u ZKM-u, a glumačkom ansamblu pridružit će se i grupa TBF.

Kako doznajemo, direktorica Dubravka Vrgoč organizirala je koprodukciju s La Mama teatrom Ellen Stewart pa će premijera biti na engleskom jeziku, u New Yorku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije