Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANI SATIRE

Ivi Brešanu ovacije na premijeri 'Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja'

Predstava Hamleta
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
03.06.2014.
u 23:08

Ovog puta, slavno djelo Ive Brešana režirao je njegov sin Vinko Brešan

Cijeli je Kerempuh bio na nogama. Pozdravio je tako, uz gromki aplauz, Ivu Brešana na premijeri njegove "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja". Tako su, prvi puta u povijesti, upravo premijerom matičnog kazališta – Satiričkog kazališta Kerempuh – počeli 38. Dani satire Fadila Hadžića.

Sam početak bio je režiran: glumci na pozornici, uz upaljena svjetla činilo se da predstava počinje. No, tada je na scenu izašao ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština i uz pomoć zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Vesne Kusin otvorio Dane satire. Tek je tada počela predstava čiji predložak definitivno spada u sam vrh hrvatskog dramskog pisma druge polovice 20. stoljeća. Ovog puta, slavno djelo Ive Brešana režirao je njegov sin Vinko Brešan. Uz pomoć dramaturginje Željke Udovičić Pleštine priču je ostavio u vremenu u kojem je napisana – Bukara i društvo uz poslijeratnu socijalističku izgradnju, elektrifikaciju i industrijalizaciju, bave se i "kulturom i prosvjetiteljstvo" svog sela. Tako nastaje začudan Brešanov "Hamlet", koji govori o ljudskim naravima – onima koji kradu, lažu i žive na račun drugih i onih koji to šutke gledaju, a taj svijet primitivnog sela i poslijeratnog socijalizma Brešan mlađi veže uz naše vrijeme uz pomoć starog radija.

Uz vijesti o novim uspjesima socijalističkih udarnika iz njega dopiru one o korupciji i hapšenjima u suvremenoj Hrvatskoj, ali i kritike zadnjeg "pravog" Hamleta, onog Frljićevog u ZKM-u koji je baš sutra na rasporedu Dana satire.

>> Vinko Brešan: Naši životi i danas sliče Mrduši Donjoj

Komentara 1

AN
AndrejaRovinj
07:26 04.06.2014.

Izvrstan odabir početka DANA SATIRE! HAMLET U MRDUŠI DONJOJ Vezano za predstavu, mene je osobno zanimalo (predstave sam s ranijim postavama pogledao), kako funkcionira upravo na Hamletovski način Tekst Oca i Režija Sina! Hoće li sin Vinko Hamlet , uspijetispijeti pobijediti Kralja Teksta , vlastitog oca. I premda mlaka predstava, meni je imala nevjerojatnu snagu. Koji je to Živi i stvarni Hamlet, Vinko pokušava pobijediti, nadvladati Oca. I tu se vidio najbolji Hamlet. Svjestan ii nesvjestan Vinko se namučio i pokazao nam koliko mu je još uvijek teško s obiteljskim nesvjesnim. Predstava je bila njegov Hamletovski pokušaj da pobijedi Oca Progonitelja. Tko gleda predstavu , ona je nikakva. Tko gleda borbu Hamleta Brešana s ocem Brešanom... jedan od najboljih Hamleta. I još na kraju kada je Otac Brešan izašao na scenu, poput aveta, svi su se digli i poklonili se Kralju. Otac kao Avet i sin , opet poražen. Moja profesorica psihijatrije uvijek je govorila za roditelje; Ne znaš je li teže dok su živi ili kada umru! Po meni, ovo je jedan od najboljih Hamleta! Ništa nije slučajno. Kerempuh je ponudio, po meni, jednog od najboljih Hamleta koje sam pogledao. Kraj razgovora Fotoaparat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije