Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska književnica

Ivana Sajko oči u oči s predsjednikom Njemačke

Ivana Sajko
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
04.10.2018.
u 09:16

Tema razgovora koji će Ivana Sajko voditi s Frankom Walterom Steinmeierom jest kako obraniti slobodu u ovim olujnim vremenima.

Sedamdeseti sajam knjiga u Frankfurtu (čiji je zemlja gost Gruzija) u srijedu će otvoriti njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier u dijalogu s hrvatskom književnicom Ivanom Sajko i belgijskim književnikom Stefanom Hertmansom. Tema razgovora s kojim će u 10 sati započeti prvi radni dan sajma je kako obraniti slobodu u olujnim vremenima kada cvatu populizam i ekstremizam razne vrste.

Pozivnicu za ovaj prestižni razgovor Ivana Sajko je dobila zahvaljujući i međunarodnoj nagradi za njemački prijevod knjige “Ljubavni roman” koju je ove godine dobila uz svoju prevoditeljicu Alidu Bremer i to od berlinskog Doma svjetskih kultura. Nagrada osim medijskog odjeka ima i znatnu financijsku utemeljenost jer pisac dobiva 20.000, a prevoditelj 15.000 eura. Ivana Sajko povremeno piše i kolumne za njemačke novine poput Die Zeita, koje postižu iznimno veliku čitanost.

Razgovor s njemačkim predsjednikom, inače socijaldemokratom i bivšim njemačkim šefom diplomacije, održat će se u središnjem prostoru frankfurtskog sajma, a ulaz je moguć samo uz pozivnicu. Moderatorica će biti novinarka ZDF-a Michaela Kolster.

Ministarstvo kulture je i ove godine omogućilo zakup prostora za hrvatski štand za koji je zadužena Zajednica nakladnika i knjižara koja će nastaviti s neformalnim konceptom započetim još prošle godine. U Frankfurt osim knjiga putuju i Željka Horvat Vukelja i Miro Gavran koji će se susresti s učenicima koji pohađaju dopunsku nastavu materinskog jezika u Saveznoj državi Hessen. Gavran će na hrvatskom štandu veličine pedesetak četvornih metara predstaviti svoj roman “Kafkin prijatelj” koji je dosad preveden na osam jezika, kao i prijevode odabranih komedija.

Ministarstvo kulture je tradicionalno sufinanciralo i nastup udruge Hrvatska dječja knjiga u trećem paviljonu frankfurtskog sajma. Na omiljenoj Plavoj sofi, jednom od najposjećenijih programa sajma koji će okupiti 7300 izlagača iz stotinu i dvije zemlje, ove će godine nastupiti i dvoje književnika kojima je pod mjesto rođenja upisan Zagreb.

Kao prvo, tu je slikovita njemačka autorica, glumica i redateljica Adriana Altaras, kojoj je Mozaik knjiga objavila više nego zapažene “Titove naočale”, duhovitu, ali i potresnu autobiografsku knjigu u kojoj autorica opisuje peripetije svoje židovske obitelji u Hrvatskoj u raznim političkim vremenima. Knjiga je bila hit u Njemačkoj, a po njoj je Adriana Altaras snimila i dokumentarni film. Sada će u Frankfurtu predstaviti svoju četvrtu knjigu “Die Judische Souffleuse”. Adriana Altaras je rođena u Zagrebu 1960. godine, a trenutačno živi u Berlinu.

Na Plavoj sofi će svoj najnoviji triler predstaviti i poznati njemački glumac hrvatskog podrijetla Miroslav Nemec koji glumi u poznatoj njemačkoj kriminalističkoj seriji “Tatort”, i to komesara Ivu Batića. Prije četiri godine Nemec je objavio prvi roman, a sada će baš na sajmu u Frankfurtu predstaviti psihološki triler “Hrvatski rulet. Moj drugi slučaj” čija se radnja uglavnom odvija u Hrvatskoj i za koji će valjda interes pokazati i neki od hrvatskih nakladnika koji ne propuštaju frankfurtski sajam. Nemec je rođen u Zagrebu 1954. godine, a u Njemačkoj se bavi i glazbom. Zemlja gost ove je godine Gruzija, pa će se posjetiteljima sajma predstaviti čak sedamdesetak pisaca iz te zemlje, među njima i nedavni zagrebački gost Aka Morcihladze i njegova kolegica s njemačkom adresom Nino Haratischwilli. Ona je u Njemačkoj upravo objavila roman “Mačka i general” o djevojci ubijenoj u čečenskom ratu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije