Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lako razumljiva knjiga'

Ivan Meštrović u slikama od Vrpolja do Amerike

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
28.12.2017.
u 12:02

Kao predložak za ilustriranu biografiju poslužile su arhivske fotografije, a u sljedećim godinama u planu je još desetak sličnih knjiga

Mlada slikarska zvijezda Stipan Tadić vratio se iz Južne Koreje gdje je sudjelovao na skupnoj izložbi pa upravo završava novi projekt – seriju od deset slika nazvanu “Hrvatske planine” za nadolazeću izložbu u zagrebačkoj Laubi.

Prekinuti ga u radu nije lako, ali čini iznimku kada je riječ o nekoliko informacija o još jednom njegovu nedavno završenom zanimljivom projektu – knjižici o životu Ivana Meštrovića koju je u maniri svojevrsnog stripa ilustrirao s 14 crteža. Svi su u tehnici akrilnih boja kombiniranih s tušem i perom, a prepričavaju ključne momente Meštrovićeva života.

Druženje s Rodinom u Parizu

– Nazvala me Maja Šeparović Palada iz muzeja Ivana Meštrovića u Splitu i pitala jesam li zainteresiran. Naime, vidjela je moju zadnju seriju radova “Motivi iz okolice” koja joj se jako svidjela pa je nešto slično poželjela i u knjizi o Meštroviću. A kako mene u posljednje vrijeme jako zanima ilustracija, bez dvojbe sam pristao. I drago mi je jer ovo mi je jedan od najdražih projekata za sada – govori Tadić o tijeku nastanka knjige pa nastavlja:

– Oslikane periode Meštrovićeva života sam izabrao s Majom, koja je i urednica i autorica teksta u knjizi. Velika je stručnjakinja za Meštrovićev život pa smo skupa odredili najbitnije postaje u njegovu životu. Ilustracije su uglavnom orijentirane na gradove u kojima je živio i stvarao. Rođen je u Vrpolju, odrastao u Otavicama, školovao se u Splitu i Beču, živio u Parizu, Rimu, Zagrebu i Splitu, te na kraju bio profesor na fakultetu u Americi. Meni se osobno nekako najviše sviđa njegova pariška faza, kada je iznajmio atelje na Montparnasseu te se u potpunosti posvetio svom stvaralaštvu na dvije godine. Mislim da je u te dvije godine izradio više od 50 skulptura. Tada je upoznao i Rodina, družio se s najvećim umjetnicima na svijetu. Kažu da je u tom periodu stekao međunarodnu reputaciju. U knjizi je taj period ilustriran putem scene iz Louvrea.

Tražeći inspiraciju za ilustracije nije, nažalost, odlazio na autentične lokacije. Koristio je arhivske fotografije kojih zaista ima dovoljno pa nije imao problema oko vizualizacija. Knjiga se može nabaviti u galeriji Meštrović u Splitu i Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a u planu je u sljedećim godinama izdavanje još deset ilustriranih knjižica o slavnom kiparu sve u okviru projekta “Lako razumljiva knjiga”, što znači da je pisana na jednostavan način čime zadovoljava europske standarde za izradu lako razumljivih informacija i pravila Inclusion Europe, što je čini pristupačnom i onima koji imaju intelektualne poteškoće s čitanjem i razumijevanjem, koji traže jednostavan sadržaj i osnovne informacije o temi, kao i osobama koje ne poznaju dobro hrvatski jezik.

Pogledajte galeriju: Otvorenje izložbe Nikola Tesla

1/46

Trend strip-biografija

Idemo s time i uz bok sve popularnijem svjetskom trendu stripovskih biografija umjetnika.

– Primijetio sam u strip-dućanima da ima i Van Gogh, Muncha. Biografije umjetnika su i me i osobno uvijek zanimale. Imaju jako slikovite živote i duh vremena se često snažno odražava u njima – kaže Tadić koji se konkretno s Meštrovićem prvi put susreo kao student Akademije kada je posjetio njegov zagrebački Atelijer.

– Sjećam se da sam dolazio u više navrata i crtao njegove skulpture u blokić. U to doba sam najviše volio njegovu prvu, više rodinovsko-ekspresivniju fazu, ali danas mi se najviše sviđaju njegove skulpture geometrijski jednostavnijih oblika. Nevjerojatna mi je skulptura „Povijest Hrvata“. Tako jednostavna i snažna da je ukodirana u svačiju svijest. Skoro pa je uzimamo zdravo za gotovo koliko je dobra. Točno to volim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije