Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baletni par

Iva Vitić i Guilherme Gameiro dobitnici nagrada zagrebačkog HNK

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.07.2019.
u 11:54

Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves zasigurno su najpoznatiji baletni bračni par u Hrvatskoj. Oboje su vrhunski plesači i prvaci Baleta zagrebačkog HNK i oboje su na kraju ove sezone ovjenčani nagradama svojeg matičnog kazališta, Iva Nagradom Ana Roje za ulogu Anđela u predstavi “Navještenje” te za cijelu proteklu sezonu, a Guilherme Nagradom Oskar Harmoš za ulogu Anđela smrti u baletu “Smrt u Veneciji” te također za cijelu proteklu sezonu. Kao drugo, nimalo manje važno, pažnju javnosti privlače svojom neposrednošću, simpatičnošću i žarom s kojim govore o svom poslu, ali i jedno o drugome.

San o Romeu i Juliji

Upoznali su se u Portugalu, za vrijeme baletne probe i vrlo se brzo zaljubili. Oboje ističu kako je u njihovoj profesiji, koja zahtijeva mnogo odricanja i ne ostavlja puno slobodnog vremena, puno lakše održavati ljubavnu vezu kada radite zajedno.

– Svakako je lakše jer bolje razumijemo jedno drugo i probleme s kojima se susrećemo na poslu, a i ja obožavam biti s Ivom, a ovako provodimo jako puno vremena zajedno – kaže nam Guilherme ili Gui, kako ga od milja zovu.
Iva jednako razmišlja i nadodaje kako su zajedno od 0 do 24, ali da joj baš nikada nije dosadno, a i kada nađu vremena za izlaske, uglavnom su zajedno, i to s opet s ekipom iz kazališta.

– Balet je vrlo specifična profesija, stalno smo u kazalištu, imamo tisuće proba, a kad imamo predstavu, moramo se prije i poslije odmoriti i fizički, ali i psihički, tako da je puno lakše biti s nekim tko sve to razumije iz prve ruke – kaže Iva. 

Zapravo i nije rijetkost da među plesačima plane neka romantična iskra, pogotovo kada plešu zajedno, što može biti veoma emotivno i strastveno. Oboje pak kažu kako im je baš zbog toga najdraže plesati zajedno.



– Najljepše mi je plesati s Ivom jer, kada dijelimo pozornicu, oboje osjećamo ogromnu ljubav i poštovanje jedno prema drugome, a to prenosimo i publici – govori Guilherme, a i Ivi su njihove zajedničke točke među najmilijima.
Ipak kao najdražu ulogu do sada ona ističe ulogu Julije u predstavi “Romeo i Julija” u HNK, a ostvarenje sna bilo bi joj da Gui i ona zajedno plešu taj zaljubljeni par. Ni ona ni Guilherme, unatoč teškom i predanom radu koji je potreban da se postane vrhunski plesač, ni za čim ne žale.

Ples nije samo krv i znoj

– Ne bih to nazvala odricanjem, no baletu moraš posvetiti cijeli život i biti sto posto fokusiran, ali to mi nije teško jer u konačnici radim ono što volim. Ima trenutaka, naravno, kada poludiš i bude ti teško, bole te mišići, ali svaki posao ima svojih teških trenutaka, ali ja imam tu sreću da je moj posao i moj život. Da se ponovno rodim, sve bih isto napravila – kaže Iva s osmijehom na licu, a i Guilherme se slaže dodajući da ne bi promijenio ni jednu stvar jer radi ono što voli i to s osobom koju voli.
Na moje inzistiranje da mi izdvoje barem jednu negativnu stranu, ništa im ne pada na pamet. Od Ive saznajem samo simpatičnu anegdotu o jednoj nezgodi u predstavi “Ana Karenjina”, kada se njen plesni partner poskliznuo i oboje su tresnuli na pod pred svima. Njoj je to bilo beskrajno smiješno, no njen se partner grozno osjećao pa joj je danima nosio čokolade u znak isprike.

Ipak, najbolji je osjećaj na svijetu, ističu oboje, kada se zastori otvore i vidiš pred sobom puno gledalište. A zato su, uostalom, i došli u Zagreb jer, osim odličnog repertoara, kod nas je balet jako cijenjen i sve su predstave uvijek krcate. 

– Balet se u Hrvatskoj puno više cijeni nego u Portugalu, a i mediji se više zanimaju za nas i naš posao. Osim toga, naše su dvije zemlje jako slične, osim što su Portugalci možda mrvicu opušteniji – kaže nam Guilherme.

Nisu istinite, kažu, ni predrasude koje se mogu čuti o balerinama i baletanima. Nije to kao u filmu “Black Swan”, samo krv, znoj i suze, govori nam Iva. A na često ponavljanu tvrdnju da su balerine anoreksične samo se smije jer ona, kaže, jede sve što želi, a na svakodnevnim probama to se sve i potroši, a takav tempo ne bi mogla izdržati da ne jede. Jedino će sada, na godišnjem odmoru, malo paziti jer tada i manje vježba. I ove će godine supružnici Gui i Iva na odmor u Portugal jer tijekom sezone ne stignu posjetiti njegovu obitelj. Ipak, nije isključeno da će još negdje i plesati, ali to ćemo saznati na vrijeme!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije