Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

'Ispovijest' Marijana Crtalića u Galeriji Nano

Marijan Crtalić
07.05.2013.
u 15:09

Biti nekomercijalni umjetnik i naći lovu za život i rad nije lak životni i profesionalni put. Pogotovo u Hrvatskoj...

U zagrebačkoj multimedijalnoj Galeriji Nano, u srijedu, 8. svibnja, u 20 sati, otvara se izložba Marijana Crtalića pod nazivom \'Ispovijest\'. Najavljujući izložbu, umjetnik o njoj piše slijedeće: 

Biti nekomercijalni umjetnik i naći lovu za život i rad nije lak životni i profesionalni put. Pogotovo u Hrvatskoj i pripadajućoj joj situaciji opće gospodarske i financijske nesređenosti te stalnog smanjivanja budžeta za kulturu. Navedena nesređenost polazi od same državne uprave i napreduje preko institucija, sve do pojedinaca. Popratni efekti su neisplaćivanja, utjerivanja, tužbe, dugovanja i raznorazne vrste snalaženja u takvom kontekstu. Osobno ne znam kako sam uspio nametnuti svoje određene projekte i izložbe u fokus interesa kulturno umjetničkih institucija te time dobiti njihovu pažnju i naklonost, a shodno tome i razne vrste financijsko operativnih potpora. Naime, naprosto sam \'ubo\' priču koja je u datom trenutku bila aktualna, zanimljiva i što je najvažnije- dobro smišljena i razrađena. Za to nemam logičnog objašnjenja, to ili se desi ili ne. Ono što je možda jednako bitno je takvu \'priču\' dosljedno sprovesti i predstaviti putem birokratskih procedura dolaženja do novca, prostora i mogućnosti za svoj umjetnički rad. Tu već postoje određena pravila odnosno načini što bolje prezentacije same ideje. Naravno, uslijed natječajne situacije prijavljivanja mnoštva radova od strane većeg broja autora, potrebno je imati svijest o predstavljanju projekta/ izložbe na što kraći i efikasniji, a dovoljno precizno i jasno opisan način, bez tzv. otkrivanja tople vode. Ako se i dobije lova za nešto, daljnja vrlo osjetljiva faza je realizacija koja nosi nove probleme i ograničenja odnosno improvizacije i nalaženja rješenja. Prijelaz iz virtualnosti papirologije u stvarnost realizacije projekta zna biti traumatičan i stresan te se i za to treba psihofizički istrenirati. Ukratko, \'isfuravanje\' određene art ideje u javnost znači biti autor, producent i tehničar odjednom odnosno u raznoraznim situacijama skoro doslovno istovremeno biti na nekoliko mjesta i raditi nekoliko stvari itd. Uslijed svega toga jako se je teško snaći za lovu za svakodnevni životni \'hladni\' pogon. To je tek umjetnost! No to je priča za koju dosadašnji tekst nije dovoljan da ju se ispriča...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije