Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAGIJA JOŠ ŽIVI

Ima li u Hrvatskoj vještica? 'Okupljali bi se na vrhovima Medvednice, Učke, Velebita i Kleka'

Deniver Vukelic
Boris Scitar
02.11.2021.
u 20:19

Ako postavimo pitanje postoji li magija, odgovor glasi – postoji. Tom intrigantnom rečenicom počinje knjiga “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru”, veliko publicističko djelo (750 stranica) koje je nedavno objavila Školska knjiga. Njezin autor dr. sc. Deniver Vukelić, koji je već dobio nadimak “doktor za magiju”, u tom djelu u znanstveni kontekst stavlja niz kontroverznih fenomena, među kojima su, primjerice, sotonizam i vještičarstvo, ali i suvremene magijske praktičare poput Brace sa Srebrnjaka. Vukelić je završio studij povijesti, hrvatskog jezika i književnosti te doktorirao na etnologiji i antropologiji, a ključno područje njegovih znanstvenih interesa hrvatska je povijest srednjeg i ranog srednjeg vijeka, vrijeme hrvatske, ali i europske prošlosti u kojem se nužno “spotaknuo” i na magiju.

Komentara 2

NE
Neonacionalist
21:05 02.11.2021.

Bilo ih je nekoliko i na vrhu mog

HO
homophob
20:41 02.11.2021.

Svega su "znanstvenici" doktori! Kada ce netko doktorirati o gatanju iz taloga crne kave? To bi moralo biti jako zahvalno podrucje za istrazivanje. Mozda tako konacno odgonetnu sve o postanku svemira prije "Big Bang-a".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?