Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvaranje festivala

II. Zagreb Piano Duo Festival

Zagreb Piano Duo Festival
Foto: Promo
1/2
02.10.2017.
u 10:33

Koncert otvaranja festivala, koji će se održati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. listopada, donosi glazbu inspiriranu raznim krajolicima, zemljama i njihovim ugođajima, a spektar izvođača polazi od najmlađih do eminentnih i etabliranih hrvatskih pijanista.

Od 4.-7. listopada, u Zagrebu se održava drugi po redu Zagrebački festival klavirskih dua. Riječ je manifestaciji kakve su i u svjetskim razmjerima rijetke, a jedina je takva u Hrvatskoj. Posvećena je izuzetno atraktivnom, ali i zahtjevnom, klavirskom komornom muziciranju kada dvoje pijanista svira zajedno na jednom klaviru četveroručno ili na dva klavira.

Koncert otvaranja festivala, koji će se održati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. listopada, donosi glazbu inspiriranu raznim krajolicima, zemljama i njihovim ugođajima, a spektar izvođača polazi od najmlađih do eminentnih i etabliranih hrvatskih pijanista. Nastupaju četiri dua: Erin Bjelinski i Melina Cossetto, Krešimir Starčević i Danijel Gašparović, Duo Concordia kojeg čine Eva Kirchmayer-Bilić i Davor Ljubić te Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić, ujedno i umjetničke ravnateljice festivala.

Drugi koncert svojevrsni je „izlet“ festivala u „sestrinsku“ umjetnost pa će cjelovečernjim koncertom 6. listopada u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, biti predstavljena glazba za orgulje četveroručno jedinstvenog hrvatskog orguljaškog dua Quattro obbligato - Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović.

Posljednji koncert, ujedno i zatvaranje festivala, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 7. listopada, posvećen je glazbi za dva klavira uz druge instrumente s vrlo atraktivnim programom. Klavirski duo Ivan Batoš i Danijel Detoni će uz violončelistice Zitu Vargu i Alju Mandič te hornista Viktora Kirčenkova izvesti Schumannovo djelo Andante i varijacije za taj neobični kvintet, a duo Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić će uz naratora Božidara Peričića i Ansambl Glazbene staze izvesti omiljeni Karneval životinja skladatelja Camillea Saint-Saënsa.

Uz tri koncerta, festival će 4. listopada u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, predstaviti i tribinu naslovljenu „Zašto četveroručno?“ na kojoj će se eminentni profesori Jelica Kuzmin, Emin Armano i Zoran Juranić osvrnuti na pedagošku, izvođačku i skladateljsku dimenziju četveroručnog muziciranja što će sigurno biti zanimljivo kako struci tako i ljubiteljima glazbe i komornog muziciranja.

Više informacija o festivalu i izvođačima možete pronaći na www.zagrebpianoduofest.com.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije