Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA HIT TV SERIJA

Igra prijestolja oduševit će Martinove fanove, hoće li i ostale?

Igra prijestolja (1)
Foto: HBO
1/5
17.04.2011.
u 13:23

Slavna saga "Song of Fire and Ice" fantasy pisca Georga R. R. Martina, dobila je i svoju TV seriju i to u bogatoj produkciji HBO-a.

Sedam godina nakon završetka spektakularne trilogije Gospodara prstenova stiže nam jedan novi visokobudžetni fantasy projekt, ali ovoga puta kao TV serija. Div kablovske televizije HBO odlučio se na riskantan, ali hvale vrijedan potez ulaganjem 50 milijuna dolara u prvih 10 epizoda serijala Igra prijestolja prema iznimno popularnim romanima Georga R. R. Martina "Pjesma Leda i Vatre".

Premijera serije bit će u ponedjeljak na HBO Hrvatska, a danas u Americi. To je možda i najiščekivanija nova serija ove godine. Tome u prilog govori činjenica da je serija dobila ocjenu 9.4 na IMDB-u i prije prikazivanja!

"Stiže zima", glavna je pesimistička poštapalica jedne od čelnih obitelji i u knjizi i u seriji, no u HBO-u se nadaju da će im stići i novi gledatelji i zarada. A na ljeto 12. srpnja nakon šest godina od posljednjeg nastavaka stiže konačno i peti Martinov nastavak "Ples zmajeva" pa će sigurno i to doprinijeti popularnosti serije.

Sudeći prema prve dvije epizode serija Igra prijestolja odlično dočarava Martinov tmuran svijet sedam kraljevstava na kontinentu Westeros (Zemlja u kojoj ljeto traje desetljećima, a zima može trajati cijeli živo) i vjerno prati radnju istoimene prve knjige. S time se složio i sam Martin.

Uvodne su epizode pokazale da ni u seriji neće nedostajati krvi u prvom kadru (posebice odrubljivanja glava) ili pak eksplicitnih scena golotinje i seksa (ali ipak manje nego u seriji Spartacus Blood and Sand i God of the Arena).

Doduše, baš kao i u knjizi uvod je usporen i rastrgan između velikog broja likova koje nije lako odmah smjestiti ako niste fan knjiga. Pa će možda onima koji nisu čitali Martina trebali malo dulje da se zaljube u seriju.

Glavna tema serijala su spletke i borba za Željezno prijestolje između glavnih plemićkih obitelji kontinenta Westerosa. U brojnim političkim smicalicama sučeljavaju se čast, pohlepa, lojalnost, izdaja... I tako već generacijama.

Za razliku od bogatih Lannistera, vladajućih Baratheona na početku serijala, te svrgnutih Targaryena, čini se da jedino drevna, skromna i časna kuća Stark ne želi prijestolje, no ne može se naći postrani kada jednom Igra prijestolja počne...

Radnja počinje dolaskom kralja Roberta Baratheona u sjevernu utvrdu Oštrozimlje kako bi nagovorio starog ratnog prijatelja Eddarda Starka da preuzme ulogu njegova Namjesnika nakon što je iznenada i sumnjivo preminuo Jon Arryn. U paralelnim radnjama pratimo i situaciju na sjeveru iza tisućljetnog Zida gdje se događaju se čudne stvari i ritualna ubojstva, a preko mora u izbjeglištvu na istoku preostali potomci svrgnute dinastije Targaryen sanjaju i planiraju preotimanje prijestolja sedam kraljevina.

U dugoj listi glumaca nema puno jakih zvijezda, kao što je to čest slučaj u novim serijama. No, stranac u fantasy svijetu svakako nije Sean Bean (Boromir u Gospodaru prstenova) koji glumi glavu časne kuće Stark, te u prvim epizodama izvrsni Peter Dinklage (Trumpkin u Narniji) kao vrckavi patuljak Tyrion iz suparničke kuće Lannister. A tu je i Jason Momoa ili Ronon Dex iz Stargate Atlantisa (vođa barbara Khal Drogo).

U svakom slučaju i ostali likovi vjerno portretiraju Martinove likove - od živcirajuće Catelyn Stark, hrabrog nezakonitog sina Jon Snowa, do okrutnog i razmaženog princa Joffreyja Baratheona i izgnane prijestolonasljednice Daenerys, koja tek postaje svjesna sebe i svojih mogućnosti.

Martin je prvotno zamislio sagu kao trilogiju, no potom se proširio na sedam planiranih romana. TV serija bi pak, ako poživi, svake sezone obradila jednu knjigu. Hoćemo li nakon bogatog Harryja Pottera koji će ove godine dobiti posljednji filmski nastavak dobiti novu dugogodišnju fantasy uspješnicu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije