Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnici i humanitarci upozoravaju

I hrvatska djeca odrastaju u nejednakosti

UNICEF
Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS/PIXSELL
10.12.2017.
u 08:20

Djetinjstvo koje počinje u neimaštini vrlo često vodi u začarani krug siromaštva iz kojeg u odrasloj dobi nema izlaza, kažu autori izložbe

U zagrebačkom Muzeju iluzija u ponedjeljak se otvara treće izdanje Muzeja realnosti, nagrađivanog interaktivnog projekta hrvatskog UNICEF-a čiji je cilj podizanje svijesti o teškom položaju mališana diljem svijeta.

Potresna ‘soba s dva lica’

– Kada su nam naši suradnici predložili da Muzej iluzija na nekoliko dana pretvorimo u Muzej realnosti i posjetitelje odvedemo na osjetilno putovanje kroz djetinjstvo najranjivije djece u Hrvatskoj i svijetu, spremno smo prihvatili priliku. Iluzije u Muzeju realnosti ne služe tomu da nas obmanu. One nam otkrivaju nesmiljenu stvarnost kakvu doživljava, primjerice, dijete koje nema pristupa pitkoj vodi ili je žrtva nasilja. Želimo da se glas upravo te djece glasnije čuje – tvrdi Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku.

U posljednje dvije godine njihov je projekt u ukupno 14 dana privukao čak 10.000 posjetitelja. Ove godine tema su “darovi za cijeli život” – zdravlje, hrana, obrazovanje, obiteljska skrb i sigurnost, a osim fotografija, tu su i hologrami i niz drugih alata kojima se posjetitelja uvlači u stvarnost odrastanja izvan privilegiranih krugova.

– Znanost je danas vrlo jasna: prilike za razvoj za koje smo zakinuti u prvim godinama života kasnije je teško, a često i nemoguće nadoknaditi. Djeca u Hrvatskoj često nemaju jednake šanse za razvoj, kao što ćemo izravno doživjeti u “sobi s dva lica”. Djetinjstvo koje započinje bez adekvatne prehrane, bez podržavajuće obiteljske sredine, bez prilike za rano učenje ili bez vlastitog kreveta vrlo često vodi u začarani krug siromaštva iz kojeg u odrasloj dobi više nema izlaza – upozorava Otmačić, koju smo zamolili da nam preporuči najzanimljivije eksponate.

– Nejednakosti u prilikama koje djeca dobivaju čine odrastanje na slavonskome selu sasvim drugačijim od odrastanja u Zagrebu. Razlike su još veće između djeteta iz ratom i glađu pogođenih zemalja poput Sirije ili Bangladeša i djeteta iz Europe. Poštanski broj tako zaista određuje vaše šanse u životu, što će posjetitelji moći doživjeti ako zaigraju “lutriju života”. S druge strane, način na koji se u životu ophodimo prema sebi i drugima u velikoj mjeri određuje odnos roditelja s djecom. Kada u taj odnos uđe nasilje i grubost, nastaju sjene koje djecu prate kroz cijeli život. Kako nastaju i zašto nas ne prestaju pratiti, posjetitelji mogu doznati u “sobi sjenki” – objašnjava nam Otmačić.

Video virtualne stvarnosti

Tu je i video virtualne stvarnosti The Food Drop o dječaku koji živi u izbjeglištvu u močvarama u Južnom Sudanu, a život mu ovisi o dostavi hrane zrakoplovom, te “soba invazije na djetinjstvo”, u kojoj će posjetitelji iskusiti kako sukobi i nasilje utječu na najmlađe. Ovogodišnji Muzej realnosti trajat će od 11. do 13. prosinca.     

Komentara 4

CA
capto a parva
09:24 10.12.2017.

Svi sve znamo samo ništa ne poduzimamo ... svojom plačom u bangladešu hranim selo a RH nemogu ni svoju djecu....

CE
centirion
05:25 10.12.2017.

Pa Sva dijeca svijeta odrastaju u nejednakosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije