Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LONE RANGER NIJE JEDINI

I Hopalong Cassidy na filmu!

30.11.2008.
u 14:41

Nakon vijesti da će Jerry Bruckheimer za Disneyja snimati novu verziju "Usamljenog jahača", ni konkurencija "mišje kuće" nije časila ni časa već su potražili svog vestern-junaka kojeg mogu iskopati iz ropotarnice povijesti. Logičan izbor bio je popularni Hopalong Cassidy, prvi junak TV-serije u povijesti, kojeg je William Boyd što na velikom što na malom ekranu glumio u čak 66 filmova.

Producent Mark Canton ("300") i tvrtka Pterodactyl Productions osigurali su prava na popularnog "Hoppyja", kojeg je stvorio pisac Clarence E. Mulford 1904. Mulford je napisao nekoliko pripovjedaka i romana o tom liku, koji je u njegovoj prozi bio grubi kauboj čiji je rječnik bio protkan psovkama. To se promijenilo kad je 1934. William Boyd prvi put odglumio Hopalonga Cassidyja pred filmskim kamerama. Bjelokosi Boyd postao je junak u skladu sa stereotipovima tog vremena i niskobudžetnih vestern-filmova: uredan, u kitnjastoj odjeći, čedan, s prekrasnim bijelim konjem Topperom i obveznim starim bezubim pratiteljem Windyjem Hallidayem, kojeg je iznimno uspješno glumio George "Gabby" Hayes.

Kasnije su se pratitelji zamjenjivali, i obično su bila dvojica: jedan mlad i neiskusan, koji brzopleto upada u nevolje iz kojih ga Cassidy izbavi, i bezubi stari koji služi za komiku. Kao negativci u "Hoppyju" su svoju prvu veću filmsku ulogu odglumili i Clark Gable i Robert Mitchum (obojica s bradama).

Karakteristika filmskog serijala o Hopalongu Cassidyju, pored sjajne crno-bijele kamere Russela Harlana, bila je i činjenica da su to bili neovisno snimljeni filmovi koje su veliki studiji (obično Paramount, kasnije United Artists) samo distribuirali; upravo je to bilo ključno za kult "Hoppyja".

Naime, producent Harry Sherman htio je praviti prestižnije filmove, i nekoliko puta je pokušao ukinuti filmski serijal o Hopalongu Cassidyju, ali bi se uvijek predomišljao zbog njegova iznimnog komercijalnog uspjeha. Kad je 1944. Sherman konačno obznanio kraj "Hoppyja", glumac William Boyd založio je i prodao sve što je imao, digao hipoteku na kuću i otkupio od Mulforda prava na lik i od Shermana prava na stare filmove. Nastavio je 1946. snimati "Hoppyja", a krajem četrdesetih mu se rizičan potez isplatio kad je s TV-mrežom NBC, koja je bila nova i gladna materijala za emitiranje, postigao dogovor o repriziranju starih filmova o Cassidyju i snimanju novih polusatnih epizoda. "Hopalong Cassidy" je 24. lipnja 1949. postao prva vestern TV-serija, za što je Boyd utržio 250.000 dolara.

Popularnost staroga filmskog lika buknula je u novom mediju, i Boyd je od marketinga zaradio milijune; Hopalong Cassidy je, između ostalog, bio prvi lik čija je slika otiskivana na limenim kutijama za užinu; tvrtka je umjesto uobičajenih 50.000, te godine prodala 600.000 kutija. Krenulo je i širenje na druge medije – radio, stripove, pisane romane... Karijeru je kao pisac romana o Hopalongu Cassidyju počeo i kasnije najprodavaniji vestern-pisac svijeta, Louis L'Amour.

Serija "Hopalong Cassidy" snimana je do 1954., a William Boyd umro je 1972. Kult Hopalonga Cassidyja i dalje živi, Boydovi filmovi prodaju se na DVD-u, a 2005. je iz pera Susie Coffman izašla nova serija pripovijedaka o Cassidyju, skupljena u zbirku "Slijedi svoje zvijezde". Ako film koji je u pripremi bude uspješan, nesumnjivo će i stari materijali o neustrašivom bjelokosom kauboju odjevenom skroz u crno, na bijelom konju, ponovno privući pozornost javnosti.




Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije