Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa Nostra

Obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal dobili Nagradu europske baštine

VL
Autor
Denis Derk
08.05.2020.
u 10:34

Prestižne Nagrade europske baštine dodjeljuju se uoči Dana Europe, a među ovogodišnjim dobitnicima su Hvarsko kazalište i Arsenal

Europska komisija i Europa Nostra proglasile su ovogodišnje pobjednike prestižne Nagrade europske baštine / Nagrade Europa Nostra, a među dobitnicima su i obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal i to u području konzervacije. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju uoči Dana Europe. 

Europa Nostra proglasila je ukupno 21 dobitnika iz 15 zemalja. Nezavisni žiri sastavljen od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe pregledao je i ocijenio kandidature koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih zemalja.

Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi koje je sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala. Kazalište je bilo obnavljano kroz mnoga razdoblja, a najveće je povijesne promjene donijela obnova s prelaza 19. u 20. st. kada je dobilo današnji izgled. Od 1990. godine Ministarstvo kulture uz Grad Hvar sustavno ulaže i financira zahtjevan projekt obnove Arsenala s povijesnim kazalištem, a od 2012. godine, kada je kazalište slavilo svoju veliku 400.-tu obljetnicu, pristupilo se i cjelovitoj obnovi unutrašnjosti.

Obnovom je u vremenskom razdoblju od tri desetljeća upravljao Konzervatorski odjel u Splitu, a u tom su dugom razdoblju projekt vodili brojni znanstvenici i stručnjaci te su radove izvodile hrvatske restauratorske tvrtke te Hrvatski restauratorski zavod.

Obnovljeno Hvarsko kazalište otvoreno je 2. svibnja 2019. godine glazbeno-scenskim programom "Ova lipost uzorita grihota bi da se stara", čime je ponovno postalo središte kulturnog i društvenog susreta. Hvarsko kazalište svjedoči o tradiciji i kontinuitetu kao temelju kulturne baštine jednog naroda. 

Godišnja nagrada Ministarstva kulture „Nagrada Vicko Andrić“ za 2018. godinu dodijeljena je kao skupna nagrada suradnicima za dovršetak obnove Arsenala i kazališta u Hvaru.

Europske baštinske nagrade se dodjeljuju kako bi se prepoznale i promicale najbolje prakse u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poticala prekogranična razmjena znanja i iskustava diljem Europe, podizala svijest javnosti o europskom kulturnom naslijeđu te primjerima poticale daljnje pozitivne inicijative.

Komentara 1

Avatar NancyGT97
NancyGT97
08:36 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije