Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cantus ansambl

Hrvatsko društvo skladatelja slavi rođendan koncertom pod gas maskama

VL
Autor
Denis Derk
23.11.2020.
u 10:11

Sedamdeset peti rođendan HDS će obilježiti koncertom Cantus Ansambla, jedinog hrvatskog ansambla za suvremenu glazbu koji je nastao baš u okrilju HDS-a i to 2001. godine. Koncert je najavljen za ponedjeljak 23. studenoga i trebao bi se održati u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Još u lipnju 1945. godine u Maloj dvorani tadašnjeg Hrvatskog državnog konzervatorija održana je inicijativna skupština hrvatskih skladatelja kada je izabran i privremeni Upravni odbor na čije je čelo izabran skladatelj Ivo Tijardović. Osnivačka skupština Udruženja kompozitora Hrvatske održana je u srpnju, a udruženje je dozvolu za djelovanje dobilo u studenome te 1945. godine. Prve godine postojanja društvo je imalo pedeset članova, a najvažnija teme oko kojih su prvi članovi diskutirali bila je pitanje zaštite autorskih prava, ali i pitanje izdavaštva. Udruženje se i pripremalo za proslavu stote obljetnice opere “Ljubav i zloba” Vatroslava Lisinskog.

Od te 1945. godine do danas, Hrvatsko društvo skladatelja (kako se udruga danas zove) izraslo je u moćnu strukovnu udrugu koja pokreće festivale, tribine, časopise, štiti autorska prava svojih brojnih članova (putem ZAMP-a), organizira koncerte, jača glazbeno izdavaštvo...

Sedamdeset peti rođendan HDS će u ovoj godini koju je obilježila koronska pandemija obilježiti i koncertom Cantus Ansambla, jedinog hrvatskog ansambla za suvremenu glazbu koji je nastao baš u okrilju HDS-a i to 2001. godine. Koncert je najavljen za ponedjeljak 23. studenoga i trebao bi se održati u Hrvatskom glazbenom zavodu, koji je agilna uprava osposobila za prijam publike nakon što se je zgrada prilično stradala u proljetnom potresu. Umjetnički voditelj Cantus Ansambla, dirigent i skladatelj Berislav Šipuš, koji je ovog rujna potvrđen za novog-starog umjetničkog voditelja ansambla, za ovaj je slavljenički koncert izabrao skladbu “Litania Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo” Rubena Radice, praizvedbu skladbe za sopran, dva sopran-saksofona i ansambl mladog Šimuna Matišića, Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića i Valse macabre Silvija Foretića. Zanimljivo, zaigrani i očito lucidni Foretić još je 1978. godine napisao skladbu u kojoj je zamišljeno da je izvodi ansambl s pjevačicom pod plinskim maskama, što u današnjim okolnostima, na žalost, neće uopće biti bizarno, nego uobičajeno.

Ansambl Cantus je ogledni primjer djelovanja HDS-a na jačanju hrvatske glazbe. U svojih devetnaest godina postojanja, praizveo je oko 130 djela, te iznimno često nastupao u inozemstvu, promičući hrvatsku glazbu. Iznimna je i zapažena i diskografska djelatnost ovog ansambla koji redovno nastupa na domaćim i stranim glazbenim festivalima. Važno je i napomenuti da je Cantus Ansambl nastao kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb koji je također čedo Hrvatskog društva skladatelja i jedna od njegovih perjanica.

Hrvatsko društvo skladatelja koje okuplja kreativne ljude i umjetnike bez obzira na žanr njihovog djelovanja, svake godine dodjeljuje i nagrade za razna područja glazbenog stvaralaštva. Tu su nagrade Boris Papandopulo za područje ozbiljne glazbe, nagrada Milivoj Körbler za popularnu glazbu, nagrada Miroslav Sedak Benčić za jazz, nagrada Josip Andreis za glazbenu publicistiku i muzikologiju, nagrada Vatroslav Lisinski za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, nagrada Franjo Ksaver Kuhač za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe i nagrada Adalbert Marković. Dobitnici ne dobivaju novac, nego priznanje i plaketu, rad akademske slikarice i grafičarke Ljerke Njerš.

HDS raspisuje i brojne natječaje, među njima su i natječaji Tradicional, ElectroCRO, tzv. BTL natječaj... I sudionici Zagrebačkog festivala, najstarijeg festivala te vrste u Hrvatskoj koji će se u siječnju 2021. održati šezdeset i osmi put biraju se putem natječaja. U ovoj godini pandemije, HDS je i konkretno pomagao svojim članovima i to iz Fonda solidarnosti, a pomoć je sadržana i u tome da djelatnost udruge nije prekinuta, da se održavaju festivali, raspisuju natječaji, dodjeljuju nagrade, organiziraju koncerti koliko to dozvoljavaju epidemiološke mjere. I iako će prihodi od autorskih prava ove godine biti izrazito smanjeni, a oni direktno utječu i na aktivnosti HDS-a, dobra organizacija po kojoj je ta udruga poznata omogućava optimističniji pogled u budućnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije