Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstava Kompas

Hrvatski umjetnici zatvaraju slavni bečki ImPulsTanz festival

30.07.2019.
u 15:06

Hrvatski umjetnici Saša Božić i Petra Hrašćanec, predstavom Kompas zatvaraju slavni bečki ImPulsTanz festival!

Hrvatski umjetnici Petra Hrašćanec i Saša Božić, nastupit će 8. i 10. kolovoza 2019. s predstavom “Kompas”, nastalom u kolaboraciji sa švicarskom umjetnicom Simone Aughterlony, na samom završetku ponajvećeg europskog festivala suvremenog plesa: ImPulsTanz u Beču, koji se održava od 11. srpnja do 11. kolovoza 2019.

1/5

Nakon uspješne turneje po Južnoj Americi gdje je predstava “Kompas” gostovala na izvedbenom festivalu „Atos de fala“ u Rio de Janeiru u Brazilu i u novootvorenom kazalištu "El Galpón de Guevara" u Argentini, gostovanje na festivalu ImPulsTanz jedno je od najvećih priznanja hrvatskoj plesnoj umjetnosti. Nakon Beča predstava nastavlja turneju u Švicarskoj i Belgiji, a domaća publika imat će je priliku ponovo pogledati u Zagrebu 25. i 26. listopada u Teatru &TD.

Osnovan 1984. godine, ImPulsTanz razvio se u jedan od najvećih festivala suvremenog plesa i performansa diljem svijeta. Svako ljeto tisuće plesača, koreografa i umjetnika iz cijelog svijeta okupljaju se u Beču, i slave suvremeni ples. ImPulsTanz - Bečki međunarodni plesni festival već više od trideset godina predstavlja vrhunski pregled suvremene plesne produkcije. Umjetnici i komapnije poput Balet de l'Opéra National de Paris, Alain Platel / les ballets C de la B, Jérôme Bel, Compagnie Marie Chouinard, Meg Stuart, Cie. Mathilde Monnier, Rosas, Ultima Vez i mnogi drugi nude uvid u svoj rad. Tijekom srpnja i kolovoza ImPulsTanz zauzima gotovo se prostore kulture u Beču kao što su Bečka državna opera, Burgtheater, Volkstheater ili MuseumsQuartier. Impulstanz u mjesec dana trajanja predstavlja oko 100 predstava a festival posjećuje više od 30.000 gledatelja.

ImpulsTanz je utemeljitelj danceWEB Europe, u početku zamišljen kao program stipendiranja, a sada olakšavajući razmjenu ideja i znanja, daljnju obuku te okupljanje renomiranih plesnih umjetnika.

O predstavi “Kompas”:

Voda pršti, pije se i prolijeva vino, no nigdje zemlje na vidiku. Dvije jake žene plutaju na otvorenom moru u ostacima onoga što je nekoć mogao biti brod. Oni su na svojevrsnoj odiseji. Poput odmetnika u svojim unutarnjim životima, putuju kao par, ali na kraju svaka od njih ostaje usamljena i sama. Simone Aughterlony, švicarska umjetnica podrijetlom iz Novog Zelanda, i hrvatska plesačica Petra Hrašćanec, plutaju na valovima teških vremena. Zapetljana užad, platno, lubanje bikova, kosti i rogovi ovna prate ih na njihovoj ekspediciji inspiriranoj Homerovom Odisejom. One plešu, prolaze kroz transformacije i, usput, stvaraju metaforu za Europu u njezinom sadašnjem, problematičnom stanju. Možda njih dvije ipak nisu mornari, ali je njihova želja upitni način postojanja. Ljubičasta svjetlost frenetičnog plesa razdvaja njihovo magnetsko polje. Skini mokru odjeću, zasladi šećer svježom krvlju. Daj, uzmi, odbij i ostavi ...

Saša Božić i Petra Hrašćanec, kao koreografi, redatelji surađuju već 10 godina stvarajući predstave između kazališta i suvremenog plesa, jednako prezentne u hrvatskom i europskom kontekstu suvremenoplesne umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije