Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred gašenjem

Hrvatski kulturnjaci ujedinjeni u borbi za mostarska kazališta

bobo jelčić
Marko Lukunić/Pixell
26.03.2010.
u 16:04

Početkom sljedećeg tjedna održat će se skupština na kojoj će se odlučiti hoće li Grad i Županija preuzeti (popola) osnivačka prava i spasiti kazališta.

Narodno pozorište Mostar i HNK Mostar već se godinama muče sa statusom, jer nijedno tijelo ni lokalne ni državne uprave ne želi preuzeti njihova osnivačka prava. I upravo zato oba su kazališta dovedena do ruba propasti. Više od pola godine nemaju novca za program, hladni pogon i plaće. Početkom sljedećeg tjedna održat će se skupština na kojoj će se odlučiti hoće li Grad i Županija preuzeti (popola) osnivačka prava i spasiti kazališta. No, s obzirom na dosadašnju situaciju, moglo bi se dogoditi da te dvije kulturne institucije prestanu disati. Prepoznavši što bi to značilo za kulturu i sam grad Mostar, zagrebački kazalištarci pokušavaju senzibilizirati javnost za taj problem. Redatelj Bobo Jelčić, inače rođeni Mostarac, tvrdi kako problemi počinju od samog funkcioniranja vlasti.

Mostar je grad u kojem se teško postižu dogovori. Jedan od primjera je i to što gradonačelnik nije izabran više od godinu dana, kazao je, te dodao kako je svjestan da se u krizi uvijek počne rezati od kulture. No također upozorava:

– Gašenjem tih kazališta umire ono po čemu je Mostar bio poznat, a to su kulturne institucije i kulturna tradicija. I gašenjem tih institucija bojim se da bi to mogao biti početak gašenja nekog općeg smisla postojanja grada. I upravo zbog toga danas u podne u HNK bit će održan skup potpore na kojem će se javnosti uputiti apel za spas mostarskih kazališta čija će se sudbina znati tek sljedeći tjedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije