Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Libertas

Hrvatski glumački knez dobio monografiju

Pero Kvrgić,
PIXSELL
25.07.2012.
u 19:46

Monografija poznatog glumca predstavlja se u petak 27. srpnja u Kneževu dvoru

Usprkos katastrofičnim, apokaliptičkim predviđanjima njegove propasti, kazalište kao najstarija i najprolaznija umjetnost obnavlja se sa svakom novom predstavom, napisao je ove godine u ožujku u povodu Svjetskog dana kazališta hrvatski glumački veteran Pero Kvrgić. A tom velikom i omiljenom glumačkom aristokratu u petak će Dubrovačke ljetne u Kneževu dvoru predstaviti monografiju.

 Autor Hrvoje Ivanković

 Autor knjige je dramski kritičar i dramaturg Hrvoje Ivanković. Ivanković je autor teatrološke studije o glumcu koji je živa legenda hrvatskog teatra, na čijim je daskama još uvijek i te kako prisutan. U drugom dijelu knjige objavljeni su napisi uglednih kazališnih ljudi o Kvrgićevim glumačkim dometima u rasponu od Nikole Batušića i Petra Brečića, Vlade Gotovca i Dalibora Foretića do Fabijana Šovagovića i Božidara Violića. Poseban tekst za ovu je monografiju napisala kritičarka Nataša Govedić. Treći dio knjige donosi iscrpni popis Kvrgićevih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, ali i nagrada, s osnovnim biografskim podacima. Knjiga je obogaćena i sa 170 fotografija.

 Rekordi “Stilskih vježbi”

 Kvrgić je rođen prije osamdeset i pet godina u Srpskim Moravicama. Već četrdeset i četiri godine glumi u predstavi “Stilske vježbe”, a još uvijek ga se može vidjeti na scenama njegovih matičnih kazališta, i to Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojem je počeo glumiti još 1950. godine, te u Dramskom kazalištu Gavella, gdje je bio glumački prvak. U dugogodišnjoj je karijeri odglumio oko dvije stotine kazališnih uloga, ali i snimio četrdesetak filmova. Posljednja mu je filmska uloga u filmu “Noćni brodovi” Igora Mirkovića. Imao je i manju ulogu u Pandurovoj inscenaciji Tolstojeva “Rata i mira” u zagrebačkom HNK, a ovog je proljeća odigrao i dvjestotu predstavu “U posjetu kod gospodina Greena” Planet Arta. “Stilske vježbe” je još ovog ljeta izveo s Lelom Margitić u Somboru, Đakovu, Đurđevcu, Labinu i Rijeci. Zanimljivo da su “Stilske vježbe” predstava koja već ima svoju monografiju.

 Kvrgić je pisao i kolumne nazvane “Stilske vježbe”, koje su i ukoričene. Na predstavljanju u petak 27. srpnja sudjeluju Božidar Violić, Ivica Prlender, Hrvoje Ivanković, Goran Grgić te Perica i Maro Martinović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije