Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Hrvatski filmovi napunili kino dvorane, publika oduševljena

Noć hrvatskog filma i novih medija
Foto: Samir Cerić Kovačević
1/12
26.10.2019.
u 13:09

U pet država održana 6. Noć hrvatskog filma i novih medija s više od 100 filmova

Šesta po redu Noć hrvatskog filma i novih medija održana je diljem Hrvatske i inozemstva pred prepunim kino dvoranama, u osam hrvatskih gradova (Zagreb, Sisak, Otočac, Mali Lošinj, Split, Koprivnica, Vukovar, Dubrovnik) i ukupno pet država (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Italija) u kojima su posjetitelji imali jedinstvenu priliku uživati u besplatnom maratonu više od stotinu najboljih domaćih filmova svih žanrova.

Na filmskom repertoaru kinodvorana našli su se brojni hrvatski filmovi – od onih iz daleke prošlosti pa sve do aktualnih ostvarenja, a brojni posjetitelji su uživali u posebnoj atmosferi noćnog filmskog maratona čiji je cilj između ostalog i promocija vrijedne domaće filmske baštine.

Svečano otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija održano je u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, a vodio ga je šarmantni filmski i televizijski glumac Goran Grgić. Publici se kratkim pozdravom obratila umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić, te Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, koji je u kratkom obraćanju čestitao Ireni Škorić na ideji i projektu te objasnio koliko je važno za hrvatsku filmsku industriju da ovakvo događanje postoji, te izrazio veliko zadovoljstvo izborom programa i interesom publike, dok je u ime Grada Zagreba riječi podrške manifestaciji domaćeg filma uputila Milana Vuković Runjić, pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba, kao izaslanica gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, koja je proglasila 6. Noć hrvatskog filma i novih medija otvorenom.

Noć hrvatskog filma i novih medija ni ovaj put nisu propustili brojni uzvanici iz javnog i društvenog i kulturnog svijeta, poput Jelene Perčin, Alfija Kabilja, Sanje Pilić, Slobodana Uzelca, Boška Picule, Velimira Sriće, Rosie Kugli, Silvija Petranovića, Tomislava Gregla, Lawrence Kiirua, Deana Sinovčića, Dalibora Bukvića, Ivone Biočić Mandić, i mnogih drugih.

Program je otvorio koncert 'Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji je publiku odveo do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali poput Vlaka u snijegu, Putovanja na mjesto nesreće, Servantesa iz Malog Mista, Tko pjeva zlo ne misli, Ne daj se Floki i dr.

Filmski program otvorio je blok zanimljivih retro filmova, koji je započeo filmom Surogat oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu.

Nakon njega uslijedio je dokumentarni film Dobro došli u Zagreb Dragutina Vunaka, a zatim restaurirani animirani film iz Zagreb filma, Kolekcionar nedavno preminulog Milana Blažekovića, često nazivanog hrvatskim Disneyem. Publiku je posebno oduševio dokumentarni film “Nek se čuje i naš glas” redatelja Krste Papića, a radi se o digitalno restauriranoj kopiji. U filmu se na duhovit način opisuju ilegalne radio stanice u kućnoj radinosti, koje se kao zečevi množe širom Hrvatskog Zagorja i Podravine.

Prvi put na velikom kino platnu u kinu Kaptol Boutique Cinema, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imala je sinoć priliku pogledati sasvim novu epizodu Profesora Baltazara, naslova Augustova treća sreća snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o profesoru Baltazaru. Nova epizoda snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode, a sedmominutni animirani film režirao je koautor originalnog serijala Profesor Baltazar, Boris Kolar.

Za vrijeme pauze publika je u foajeu kina razgledala zanimljivu izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji 'slikom' pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest, a svi su se poželjeli slikati s Baltazarom, koji je cijelu večer veselo pozirao i s mladima i sa starijima. Nakon pauze uslijedio je blok igranih filmova.

Najmlađi redatelj ovogodišnje Noći hrvatskog filma i novih medija ima samo 21 godinu, ime mu je Svebor Mihael Jelić i autor je filma Zagrebački ekvinocij, filma o kulturi, generaciji i noćnom životu, a tokom projekcije njegovog filma, dvorana je bila dupkom puna te se tražilo mjesto više. Velika je to pohvala za film na kojem je radilo stotinjak mladih ljudi u rasponu 16 – 25 godina, a u sporednim ulogama su ga podržali Ksenija Marinković, Goran Grgić, Ozren Grabarić i dr.

Domaće glumačke legende, Ita Rina i Zvonimir Rogoz ponovno su našle pred domaćom publikom u nezaboravnom klasiku, A život teče dalje, češkom filmu koji je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu, a najviše u Komiži, te je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.

Noćni program bio je rezerviran za uzbudljive nove medije i film TK Damira Očka koji u središte pozornosti ponovo vraća umjetnikovo zanimanje za jezik, tijelo i njegov odnos sa socio-političkim kontekstom „fizičkog prisustva“. Damir Očko, dobitnik ovogodišnje prve HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, jedan je od najzapaženijih hrvatskih vizualnih umjetnika svoje generacije, a Predstavljao je Hrvatsku na 56. bijenalu u Veneciji 2015.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije