Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LET’S CEE

Hrvatski filmovi i ove godine među najbrojnijima na LET'S CEE Film Festivalu u Austriji

13.04.2018.
u 11:04

Šesto izdanje festivala LET'S CEE, održat će se od 13. do 22. travnja 2018. u Grazu, Villachu i po prvi put u Salzburgu.

Opasno dobri filmovi moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE tijekom kojeg će biti prikazana čak 162 višestruko nagrađivana filma te će biti održano 140 premijera, a među najzastupljenijim filmovima na festivalu bit će upravo filmovi iz Hrvatske.

Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz cijeloga svijeta. Šesto izdanje festivala LET'S CEE, održat će se od 13. do 22. travnja 2018. u Grazu, Villachu i po prvi put u Salzburgu, a brojni dugometražni filmovi, dokumentarci i kratki filmovi iz središnje i istočne Europe, bit će prikazani u osam bečkih kina i na drugim mjestima za prikazivanje.

I ove godine na festivalu, bit će prikazani brojni hrvatski filmovi: igrani filmovi Sve najbolje redateljice Snježane Tribuson, Comic Sans redatelja Nevia Marasovića, Dede hrvatske koprodukcije, Ivan redatelja Janeza Burgera, Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića, dokumentarni film Moj život bez zraka redateljice Bojane Burnać, Ustrajnost redatelja Mihe Knifica, Trešnje redateljice Dubravke Turić, Marija redatelja Juraja Primorca, animirani film Medo Trapavko redatelja Tomislava Gregla, film za djecu Uzbuna na Zelenom Vrhu redateljice Čejen Černić te dokumentarni dugometražni film U slučaju rata redatelja Jana Geberta.

Osim projekcija hrvatskih filmova, ovogodišnje izdanje festivala LET'S CEE donosi i nove rekorde: ne samo da je povećan broj prikazivanja već i broj inozemnih gostiju među kojima su ugledne osobe iz filmskog svijeta poput velike dame mađarske kinematografije Márte Mészáros; Yariva Lernera, direktora jednog od vodećih europskih filmskih studija Nu Boyana u Bulgarskoj; glumačkih zvijezda poput Karela Rodena iz Češke, Sabe Mubarak iz Jordana, Sebastiana Cavazze iz Slovenije, Leona Lučeva iz Hrvatske koji glumi u 3 filma koja će biti prikazana na festivalu (Ivan, Muškarci ne plaču i Rudar) te američke redateljice i feministice Stoye koju su njemačke novine nazvale “najperspektivnijom porno zvijezdom na svijetu”, kao i oko 150 drugih gostiju.

I prošlogodišnje izdanje festivala LET’S CEE u svojim je programima prikazao više hrvatskih filmova i manjinskih produkcija. Zvizdan Dalibora Matanića otvorio je festival, a bio je prikazan u natjecateljskom programu dugometražnih filmova zajedno s Ti mene nosiš Ivone Juka i hrvatsko-srpskom koprodukcijom Ničije dijete Vuka Ršumovića. U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova prikazani su Goli Tihe K. Gudac, dok je u konkurenciju kratkometražnih filmova uvrštena estonsko-hrvatska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren. Ti mene nosiš osvojio je nagradu za najbolji film, a posebno priznanje žirija u konkurenciji kratkometražnog filma dodijeljeno je Životu s Hermanom H. Rottom. Osim filmova, priznanje za najbolju glumicu u natjecateljskom filmu osvojila je Ksenija Marinković za ulogu u filmu Ustav Republike Hrvatske. Dobitnici nagrada LET’S CEE bit će proglašeni 21. travnja na svečanoj dodjeli. Međutim, već se zna za dvoje dobitnika: Kira Muratova i Márta Mészáros. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije