Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazbeno slavlje

Orkestar koji Hrvatsku podučava o epohi baroka

hrvatski barokni ansambl
05.03.2015.
u 16:09

Hrvatski barokni ansambl u Lisinskom obilježava 15. rođendan. Svi su članovi zaposleni u drugim ustanovama, ali to se ne vidi u pristupu

Lakše je prije petnaest godina bilo osnovati i pokrenuti novi glazbeni sastav nego održati ga danas na životu, slažu se Saša Britvić, predsjednik Hrvatskog baroknog ansambla i njegova umjetnička voditeljica Laura Vadjon.

Je li društvu stalo?

– Došli smo na opasno niske grane u vrednovanju kulture, ne samo financijski nego i u smislu odricanja vrijednosti i potrebe za kulturom u društvu. Mi smo uvijek znali pronaći i privući sponzore, ali oni slijede primjer države i lokalnih samouprava pa se nerijetko pitaju zašto bi njima bilo stalo do našeg ansambla ako nije stalo društvu u kojem djelujemo – kaže Britvić.

Britvić pritom ističe potporu Grada Zagreba koja je, u odnosu na druge, pristojna i stabilna, ali ne uspijeva slijediti neprestani razvoj i napredovanje koji su neporecivi i vidljivi u umjetničkim rezultatima ansambla u petnaest godina njihova djelovanja.

– Svake sezone želimo sve više, sposobnosti su nam sve veće, možemo svašta i voljeli bismo da nas se koristi i angažira. Na početku smo bili šačica, a sada već pet godina imamo stalni sastav od 27 mahom mlađih i redom izvrsnih glazbenika – kaže Laura Vadjon, koja je u međuvremenu i sama razvila svoj veliki talent i postala vrlo tražena violinistica ne samo u Hrvatskoj nego i inozemstvu. Osim što je profesorica komornog muziciranja na Muzičkoj akademiji, ona je i članica ansambla London Händel Orchestra. Britvić i Vadjon vrlo su efikasno podijelili posao.

Predsjednik je na sebe preuzeo menadžerske poslove, sponzore, ugovore i administraciju, što umjetničkoj voditeljici, kako je i red, omogućava da se posveti u prvom redu glazbi. Hrvatski barokni ansambl svojim je djelovanjem Hrvatsku stavio na europsku kartu takozvanog "povijesno obaviještenog" izvođenja glazbe baroka i epoha koje s njim graniče. Inozemni autoriteti koji s njima često nastupaju našim glazbenicima više ne moraju objašnjavati razlike između načina sviranja, primjerice, francuskih i talijanskih baroknih majstora, a na mnogim su gostovanjima širom Europe, pa i svijeta, dokazali da mogu ravnopravno stati uz bok bilo kojeg glasovitom svjetskom ansamblu te vrste.

Prštanje od života

Laura Vadjon još ima i neostvaren san o profesionalizaciji ansambla, što bi glazbenicima, koji su uglavnom svi stalno zaposleni u drugim ustanovama i orkestrima, omogućilo da se još više i u potpunosti posvete svom repertoaru.

– Mnogi od njih znaju mi reći da se upravo svirajući u našem ansamblu najviše osjećaju živima – govori Laura Vadjon najavljujući program koji je odabrala za proslavu 15. rođendana ansambla na koncertu 7. ožujka u ciklusu Lisinski subotom: glazbu Georga Friedrica Händela i Johanna Sebastiana Bacha. Hrvatski barokni ansambl na životu se ne održava, nego od života pršti. Njihov je svaki koncert glazbeno slavlje, a kakav li će tek biti rođendan na pozornici Lisinskog!

>> Vivaldijeva godišnja doba kakva još nismo čuli

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije