Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO PUBLICI

Hrvatski barokni ansambl nastavlja sezonu i upućuje dramatičan apel

HRBA
25.10.2020.
u 11:22

Uz poziv na večerašnji koncert u HGZ-u, umjetnička ravnateljica ansambla Laura Vadjon u pismu publici opisuje i tešku situaciju u kojoj se slični glazbeni sastavi gase, a muzičari, pjevači i plesači traže alternativna zanimanja

Hrvatski barokni ansambl obratio se pismom svojim pretplatnicima i publici, najavljujući nastavak svoje proljetos prekinute dvadeset koncertne sezone u Hrvatskom glazbenom zavodu. Koncerti koji su na rasporedu večeras, 25. listopada i 13. prosinca održat će se, kako piše u pismu, "na žalost bez stranih gostiju koji su zbog ove pandemije spriječeni doći, ali mi ih nećemo zaboraviti niti preskočiti jer ćemo planirane koncerte naprostor preseliti u 21. sezonu", koja bi trebala početi već u siječnju 2021. godine.

U međuvremenu, solist večerašnjeg programa nazvanog "Concerto – Concertino" bit će prvi oboist ansambla Stjepan Nobilo. U koncertantnim skladbama njemačkih i talijanskih baroknih majstora Telemanna, Bacha, Corellija, Marcella i Leonarda Lea istaknutu će solističku ulogu imati i violine u ansamblu. Na koncertu najavljenom za 13. prosinac pod ohrabrujućim (pred)božićnim usklikom "Rejoice!" (Radujte se!), Hrvatski barokni ansambl će su udružiti s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka "Cantores sancti Marci" u izvedbama oratorijskih skladbi Charpentiera i Bacha, pod ravnanjem Jurice Petra Petrača. Ta suradnja skreće pažnju i na činjenicu da je ovaj zagrebački zbor velike kvalitete i duge tradicije trenutno beskućnik, budući da gornjogradska crkva sv. Marka, kao i tolike druge na širem središnjem području Zagreba, do daljnjega ostaje zatvorena zbog oštećenja u potresu.

Utoliko više je Hrvatski glazbeni zavod, koji je i sam pretrpio velike štete, pravo mjesto ovakvih glazbeničkih okupljanja. Zato ga Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla, u svom pismu publici naziva Fenixom i "simbolom neustrašivosti, borbe i vjere da je i nemoguće moguće ako se dovoljno jako želi" te s pravom ističe trud predsjednice HGZ-a Romane Matanovac Vučković. Doista, bez iznimnog truda čitave ustanove, mobilizacije glazbenika, dobrotvora i javnosti oko prikupljanja sredstava za obnovu te pravodobnog početka radova, HGZ bi još uvijek bio zatvoren, poput dvorane Lisinski. Ovako, to je jedino mjesto u Zagrebu u kojem se nastavljaju i održavaju redovni koncertni programi. Ovaj su mjesec u HGZ-u tako novu sezonu svojih ciklusa otvorili Zagrebački solisti i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, u gitarističkom ciklusu "Guitarra viva" neku je večer svirao Krešimir Bedek, a sutra, 26. listopada, novi ciklus počinje i Hrvatski komorni orkestar.

U svim tim nastojanjima glazbenika važnu ulogu ima, dakako, pretplatnička i ostala publika.

"Važa zainteresiranost, želja i spremnost dolaska na koncertu 'uživo', u ovom nesigurnom vremenu, puno nam znači!", stoji u pismu Laure Vadjon, u kojem slijedi nipošto pretjeran dramatičan opis situacije kod nas i u svijetu:

"Previše toga je stalo... a strah se na velika vrata uvukao u naše živote. Izvedbene umjetničke struke ovom su pandemijom jako ugrožene! Svjedočim otkazivanju sezona i događanja čak do 2022., zatvaranju mnogih kazališnih i koncertnih dvorana diljem svijeta, mnogi ansmabli se gase i nestaju, muzičari, plesači i pjevači traže alternativna zanimanja... Tužna je ova stvarnost, a prava kriza nam tek dolazi. U ovim čudnim, teškim i neizvjesnim vremenima želimo biti ovdje za vas u nadi da nas ipak uskoro čeka naše 'staro normalno' i da ćemo se ponovno zajedno veseliti našim gostima, obećanim programima, punoj dvorani, rukovanju i zagrljaju!

Do tada, pokušat ćemo sve ovo doživjeti kao izazov; pratit ćemo upute i preporuke i koncertirati pred neuobičajeno malo publike, ali sa istim žarom i motivacijom", zaključuje Larua Vadjon hrabreći i svoj ansambl, ali i publiku da sudjeluje u spašavanju kulturnog i glazbenog života i glazbeničkih egzistencija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije