Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL

Hrvatske koprodukcije dobile tri nagrade u Berlinu

Foto: Clemens Niehaus/DPA/PIXSELL
1/8
VL
Autor
Denis Derk
18.02.2019.
u 10:07

Zlatnog medvjeda u Berlinu dobio je “Synonymes” Nadava Lapida, a veliku nagradu žirija dobio je film “Grâce à Dieu” Françoisa Ozona

Pobjednik 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu je izraelsko-njemačko-francuska koprodukcija “Synonymes” koju je režirao Nadav Lapid, a bavi se velikom temom imigrantskog identiteta. Veliku nagradu žirija dobio je francuski film “Grâce à Dieu” redatelja Françoisa Ozona o zlostavljanju maloljetnika u Katoličkoj crkvi.

Glumci iz istog filma

Srebrnog medvjeda za nove naglaske u filmskom izražaju dobio je njemački film „Systemsprenger“ Nore Fingscheidt, a Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobila je njemačka redateljica Angela Schanelec za film “Bio sam kod kuće”, nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji. Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je kineska glumica Yong Mei za ulogu u filmu “Doviđenja, moj sine”, a za najbolju mušku ulogu Wang Jingchun, glumac iz istog filma.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobili su Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i književnik Roberto Saviano za talijansku produkciju “La paranza dei bambini” redatelja Claudija Giovannesija.Hrvatske koprodukcije osvojile su ukupno tri nagrade u Berlinu i to zahvaljujući nagradama neovisnih žirija.

Bravo za Spiritus Movens

Među nagrađenim filmovima izdvaja se film makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” koji je dobitnik nagrade ekumenskog žirija i Gilde, nagrade udruge njemačkih kinematografa koja se u Berlinu dodjeljuje već tridesetak godina. U obrazloženju nagrade ističe se da je redateljica Mitevska portretirala hrabru ženu koja se bori za ženska prava. Film je nastao u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Belgije, Slovenije i Francuske.

Film “Šavovi” srpskog redatelja Miroslava Terzića nagrađen je kao najbolji europski film u programu Panorama, a nagradu je dodijelila udruga kinematografa Europa Cinemas Label. Tema ovog intrigantnog filma istinita je priča o majci koja vjeruje da joj je nakon poroda ukradeno dijete. Oba filma radila je zagrebačka produkcija Spiritus Movens iskusne producentice Zdenke Gold.

>>Filmska emisija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije