Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udružilo se 5 fakulteta

Hrvati će uskoro studirati dizajn, programiranje i produkciju videoigara

Goran Stanzl/PIXSELL
23.03.2022.
u 11:30

U Zagrebu je održana konferencija Game over na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjih priprema novih studijskih smjerova, ali i projekta cjeloživotnog obrazovanja

Pet hrvatskih fakulteta predvođenih Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu prije tri je godine pokrenulo projekt Edu4Games, čiji je cilj pripremiti teren za uvođenje novih studijskih programa dizajna i razvoja videoigara. Na programu su radili stručnjaci Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kao i umjetnici i programeri iz hrvatskih tvrtki koje se bave izradom igara. Jučer je održana konferencija Game over, na kojoj su predstavljeni rezultati njihova trogodišnjeg truda kojem korona, začudo, i nije previše smetala!

– Industrija videoigara izrazito se brzo razvija, kako globalno tako i kod nas. Tome je doprinijelo i pandemijsko doba, jer se tijekom lockdowna pojačao interes publike za sadržaje u kojima se može uživati doma. Ta situacija dala je mogućnost i mnogima iz područja kulturnih i kreativnih industrija da se usmjere prema industriji videoigara kao gospodarskoj grani u kojoj se može raditi i napredovati bez obzira na epidemiološke restrikcije – objasnio je idejni začetnik projekta, dekan Akademije dramske umjetnosti Davor Švaić.

Program koji su razvili, a prema kojem će se predavati na hrvatskim fakultetima, usmjeren je na umjetničku i znanstvenu praksu te na istraživanje videoigara. Diplomski studijski program imat će četiri usmjerenja – dizajn videoigara, vizualna umjetnost videoigara, programiranje videoigara i produkcija videoigara, a izrađeni su i standardi zanimanja i kvalifikacija te program cjeloživotnog obrazovanja u ovom izrazito propulzivnom području.

Posebno je važno što su u sklopu pilot-programa cjeloživotnog učenja predavali domaći stručnjaci s dokazanim uspjesima u razvoju i produkciji igara, koji su sudjelovali i u raspisu predmeta budućeg studijskog programa. Tijekom projekta ostvarena je suradnja s Klasterom hrvatskih proizvođača videoigara i Poduzetničkim inkubatorom PISMO u Novskoj, a nastavnici Sveučilišta prošli su edukaciju u studiju za razvoj videoigara Gamechuck.

Na razvoju samog programa surađivalo se sa stručnjacima iz inozemnih tvrtki i fakulteta koji će nastaviti surađivati na projektu kao evaluatori, dok će se u nastavi suradnja nastaviti razvijati s domaćim tvrtkama poput GameChucka, Playrixa Croatia, Exordium Gamesa, ZEROlifea, Nanobita, CroTeama, odreda važnim igračima na našoj developerskoj sceni. Fakulteti namjeravaju angažirati i niz nezavisnih stručnjaka koji pokrivaju područje teorije, povijesti i analize videoigara, kao i pisanja scenarija za videoigre.

Na konferenciji se moglo čuti i da Akademija dramske umjetnosti želi razvijati igre koje će imati kulturnu vrijednost. U Hrvatskoj je malo prilika za proizvodnju takozvanih AAA igara, koje su ekvivalent Hollywoodskim blockbusterima, iako će se tijekom edukacije baviti i tom tržišnom nišom i žanrovima. Većina polaznika ipak će biti usmjerena prema nezavisnoj produkciji, naslovima koji imaju umjetničku kvalitetu i za koje se nadaju da će biti prepoznati kao doprinos hrvatskoj kulturi i društvu u cijelosti.

Veliki vjetar u leđa budućim autorima igara daje i činjenica da su videoigre Hrvatskoj zakonski stavljene uz bok produkciji filma i TV serija, što znači da ih odnedavno financira Hrvatski audiovizualni centar. Prije ravno mjesec dana HAVC je prvi put financijski podržao šest projekata koji su uključivali videoigre temeljene na knjigama Ivane Brlić Mažuranić, crtiću Baltazar, sportskim uspjesima Dražena Petrovića, znanstvenim istraživanjima Vučedola... Jedna od podržanih igara zasnovana je na istoimenom filmu čiju je produkciju HAVC već financirao, a ravnatelj HAVC-a Chris Marcich na konferenciji je naglasio da će njegova institucija nastaviti posvećivati posebnu pozornost sinergiji filmske industrije i produkcije videoigara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije