Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA IZLAZI 4. SIJEČNJA

Houellebecq piše o žutim prslucima?

Michel Houellebecq
Foto: DPA/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
22.12.2018.
u 12:08

Njegov novi roman “serotonin” već se naveliko prevodi, a navodno je najbolje što je do sada napisao

Kada je prije tri godine 7. siječnja slavni francuski romanopisac Michel Houellebecq objavio roman “Pokoravanje” o posvemašnjoj islamizaciji Francuske, u napadu na redakciju pariškog satiričnog lista Charlie Hebdo ubijeno je dvanaest ljudi. A za 4. siječnja 2019. godine najavljen je izlazak novog, sedmog po redu Houellebecqova romana nazvanog “Serotonin” čija će prva naklada, kako to tvrde iz francuske izdavačke kuće Flammarion, imati čak 320.000 primjeraka, kao ni jedna druga knjiga ove zime.

U najavnim tekstovima o “Serotoninu” koji su već preplavili francuski i svjetski tisak taj se najnoviji roman provokativnog francuskog pisca stavlja u kontekst s pokretom žutih prsluka koji već tjednima paralizira život u Francuskoj svojom borbom protiv neiskusnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Obračun s društvom

A mora se priznati da i prizori uličnog nasilja iz romana “Pokoravanje” u kojem je najavljena pobjeda muslimana na francuskim predsjedničkim izborima 2022. godine strahovito sliče silovitim i krajnje agresivnim protestima žutih prsluka i to ne samo po francuskoj metropoli nego i po francuskim autocestama izvan Pariza. U nekim se novinskim tekstovima tvrdi da je Houellebecq u svom djelu zapravo anticipirao pokret žutih prsluka jer je roman završen u trenutku kada se ti burni protesti još nisu počeli kotrljati.

Iako se do sada u medijskim najavama “Serotonina” moglo pročitati da će novi Houellebecqov roman biti o ljubavi, sada se već govori da se u novom romanu (koji ima nešto više od tri stotine stranica i već se naveliko prevodi na njemački, španjolski i talijanski jezik, dok se engleski prijevod očekuje tek u rujnu sljedeće godine) glavni junak obračunava sa suvremenim društvom, politikom i gospodarstvom, ali i sa samim sobom. Protagonist nove Houellebecqove priče ima četrdeset i šest godina, zove se Florent Claude Labrouste, nezadovoljan je svojim životom, iza njega je razoren brak. Riječ je o čovjeku koji je radio u Ministarstvu poljoprivrede (zanimljivo je da je i Houellebecq agronom) pa se u romanu, navodno, kritički piše i o poljoprivrednoj politici Europske unije, ali i pobuni francuske srednje klase protiv političkih i gospodarskih elita koja ima i krvavi epilog u sukobima s policijom... Kada zatraži liječničku pomoć zbog depresije i autodestrukcije, Labrouste dolazi do lijeka Captorix koji bi mu trebao aktivirati hormon sreće.

Fini roman sumraka

Kritičari koji su imali prilike pročitati novi Houellebecqov rukopis govore o “finom romanu sumraka” te najozbiljnijoj autorovoj knjizi. A da je Houellebecq potpuno ovladao pravilima literarnog šoubiznisa, svjedoči i činjenica da je prije nekoliko dana u tekstu za američki Harper’s Magazine američkog predsjednika nazvao najboljim američkim predsjednikom hvaleći njegovo pregovaranje s ruskim i sjevernokorejskim predsjednikom. Houellebecqovo hvaljenje Trumpa obišlo je cijelu zemaljsku kuglu brzinom svjetlosti i tako svjetla reflektora ponovno uperilo u pisca koji se ovog rujna i treći put oženio. Ovog puta izabranica mu je Kineskinja, a na svadbi je bila i bivša francuska prva dama Carla Bruni. U listopadu je Houellebecq primio i literarnu nagradu novijeg datuma Chateau La Tour Carnet, koju je do sada dobio samo veliki pisac Milan Kundera. Nagrada se ovog puta sastojala od Balzacovih raritetnih prvotisaka, a na samoj dodjeli Houellebecq je pompozno nazvan Balzacom 21. stoljeća što je kompliment koji mu se sasvim sigurno dopao. U listopadu je Houellebecq u Bruxellesu primio i nagradu Društva Oswald Spengler nazvanu po filozofu najpoznatijem po knjizi “Propast Zapada”. Na dodjeli je Houellebecq izjavio da se zapadne zemlje moraju što prije suočiti s dva najvažnija izazova: demografijom i religijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije