Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuta peticija

Hoće li slavni ljubavnici Rimbaud i Verlaine biti pokopani u Panteonu?

Foto: wiki
11.09.2020.
u 11:35

Skupina francuskih umjetnika, intelektualaca i političara pozvala je predsjednika Emmanuela Macrona da odobri da pjesnicima Arthuru Rimbaudu i Paulu Verlaineu, poznatima po strastvenim stihovima i burnome odnosu, posljednje počivalište bude u pariškom Panteonu.

Panteon je memorijalni kompleks velikana francuske književnosti poput Voltairea, Rousseaua, Dumasa, Hugoa i Malrauxa, kao i drugih znamenitih osoba iz područja kulture, znanosti i politike.

No njihov vječni spokoj mogao bi biti poremećen dolaskom Rimbauda i Verlainea koji su, osim po stihovima slavni i po svom vatrenom odnosu, obilježenom seksom, drogom i problemima sa zakonom.

Premda je osobno nije potpisala peticiju podupire i ministrica kulture Roselyne Bachelot, objavilo je ministarstvo kulture.

"Bilo bi pravedno da budu zajedno u Panteonu, uz bok našim drugim književnim velikanima", stoji u peticiji. 

"Premještaj u Penteon ove dvojice pjesnika koji su bili ljubavnici bio bi važan ne samo iz povijesnih i literarnih razloga, nego bi bio i iznimno suvremen potez", rekla je Bachelot. 

Samo predsjednik države može odlučiti o uvrštenju osoba u Panteon, a Macron je tu ovlast iskoristio 2018. kad je odobrio da se Simone Veil, bivša ministrica i predsjednica Europskog parlamenta koja je preživjela Auschwitz, pokopa ondje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije