Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Rasprodaja stoljeća'

Hoće li Rockefellerova zbirka srušiti rekord i biti prodana za milijardu dolara?

Aukcija djela iz zbirke Rockefellerovih
Foto: Johannes Schmitt-Tegge/DPA/PIXSELL
1/4
09.05.2018.
u 13:30

Krunski dragulj cijele kolekcije od 1600 djela rani je Picasso iz 1905. godine, a na aukciji se prodaju i dijelovi namještaja, vrijedno posuđe i nakit

Rasprodaja stoljeća, tako su neki već nazvali aukciju na kojoj bi tijekom iduća tri dana umjetnine iz kolekcije Davida and Peggy Rockefeller trebale dobiti nove vlasnike. Aukciju organizira slavna kuća Christie’s, koja očekuje da će bogata zbirka umjetnina – uključujući slike Picassa, Gauguina i Moneta – biti prodana za vrtoglavih milijardu dolara, čime bi to bila najveća aukcija djela iz kolekcije jednog vlasnika. Dosadašnji je rekord 484 milijuna dolara, za koliko je 2009. godine prodana kolekcija Yvesa Saint Laurenta.

Picasso je vidio budućnost

David Rockefeller, koji je preminuo lani u 102. godini, bio je unuk Johna D. Rockefellera, prvog američkog milijardera i svojevrsnog sinonima za bogatstvo. David je bio dugogodišnji šef banke Chase Manhattan, a u vrijeme njegove smrti Forbes mu je procijenio bogatstvo na 3,3 milijarde dolara. No ovog bogataša nije zanimao samo novac. Bio je poznat po brojnim političkim vezama, na putovanjima je upoznao mnoge političke vođe. Volio je, naravno, i umjetnost, a skupljanje umjetnina bio mu je užitak.

– Nikad nismo kupili sliku radi stvaranja kolekcije, već jednostavno zato što nismo mogli odoljeti – rekao je jednom David Rockefeller, dok njegov sin David Rockefeller mlađi, koji je organizirao ovu aukciju, u šali ističe kako je zbog toliko umjetnina u kući bilo manje mjesta za igru kad je bio dijete.

Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Od oko 1600 djela na aukciji, koja se održava od 8. do 11. svibnja u New Yorku, krunskim se draguljem smatra slika Pabla Picassa “Djevojka s košarom cvijeća” iz 1905. godine, za koju predsjednik Christie’sa za Sjevernu i Južnu Ameriku Marc Porter očekuje da će postići cijenu od 90 do 120 milijuna dolara. Slika je svojedobno bila u vlasništvu američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein, kojoj se ovo Picassovo djelo navodno u početku nije sviđalo, nije bila zadovoljna proporcijama tijela naslikane djevojke – štoviše, bila je bijesna na svog brata Lea jer ju je kupio, no u međuvremenu ju je zavoljela.

– Ta se slika dugo smatrala zvijezdom kolekcije i jednim od najvažnijih Picassovih djela u kolekciji – ističe Porter. Kaže da je Picasso vidio našu budućnost 1905. kada je slikao ovo djelo, koje predstavlja teme kojima će se umjetnik baviti cijeli život – ljubav, seks, ljepota, nježnost, nasilje.

Slika je važna, među ostalim, jer spada u rana Picassova djela. Slavni umjetnik naslikao ju je s 23 godine.

– Picassove slike često idu na aukcije jer je imao tako veliku kolekciju. Izvanredna remek-djela iz gotovo bilo kojeg razdoblja relativno su rijetka na tržištu. A gotovo svaka slika iz ovog ranog razdoblja je u muzeju – kaže Porter, koji ističe kako je ovim djelima nemoguće točno procijeniti vrijednost jer ništa slično već desetljećima nije bilo na tržištu.

– Ovo je jedna od najvažnijih kolekcija slika i skulptura koja je ikad prodana – ističe Porter.

U kolekciji je i Picassova “Jabuka” iz 1914. godine, također nekad u vlasništvu Gertrude Stein, a koja je procijenjena na milijun do milijun i pol dolara.

Napoleonov sladoled

Jedno od ključnih djela aukcije su Lopoči u cvatu iz poznate serije Lopoči Claudea Moneta, koja broji oko 250 slika. Ovo djelo naslikano je između 1914. i 1917. godine. Rockefellerovi su sliku nabavili 1956. godine od pariške galerije Katie Granoff, u koju je slika stigla godinu ranije iz ruku Monetova sina Michela.

Claude Monet, Lopoči u cvatu: Jedna od 250 slika iz Monetove serije Lopoči, rađena je od 1914. do 1917. godine. Rockefellerovi su sliku nabavili 1956. godine
Foto: Johannes Schmitt-Tegge/DPA/PIXSELL

Od Monetovih djela tu je i Eksterijer željezničke stanice Saint-Lazare, ulje na platnu naslikano u Parizu 1877. godine.

Svakako jedno od najvažnijih slika kolekcije je i Odaliska s magnolijama Henrija Matissea, naslikana u Nici 1923. godine. Christie’s nije naveo procjenu vrijednosti, no u medijima se spominje iznos od 70 milijuna dolara. Ta je slika u kolekciji Rockefellerovih bila od siječnja 1958. godine.

– Ovo je najveći Matisse na tržištu u posljednjih 50 godina – kaže Porter.

Henri Matisse, Odaliska s magnolijama: Ulje na platnu naslikano je u Nici 1923. godine. Christie’s nije naveo procjenu vrijednosti, no u medijima se spominje iznos od 70 milijuna dolara
Foto: Johannes Schmitt-Tegge/DPA/PIXSELL

Kao jedno od najvrednijih djela u kolekciji ističe se i “Tigar se igra s kornjačom” Eugènea Delacroixa, ulje na platnu iz 1862. godine, čija se vrijednost procjenjuje na sedam do 10 milijuna dolara.

Na aukciji je i slika “Rivali” Diega Rivere iz 1931. godine, koja je posebno zanimljiva zbog povezanosti sa samom obitelji Rockefeller. Naime, Rivera je “Rivale” naslikao na brodu SS Morro Castle na kojem je putovao iz Meksika u New York kako bi ondje, zajedno sa svojom suprugom Fridom Kahlo, upoznao Rockefellerove.

– To je nedvojbeno jedno od Riverinih remek-djela – ističe Virgilio Garza, zadužen za latinoameričke slike u Christie’su. No, u kolekciji nisu samo slike, iako su one privukle najveću pozornost javnosti. Na aukciji će se prodati i komadi pokućstva, obiteljski dragulji, kao i vrijedan porculan, među kojim je i posuda iz koje je Napoleon jeo sladoled. Uoči aukcije kolekcija je tijekom travnja bila izložena u Los Angelesu, Pekingu, Šangaju i New Yorku. Sav prihod od aukcije ići će u dobrotvorne svrhe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije