Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hoće li Grad Zagreb spasiti ugledni časopis?

19.02.2018.
u 17:50

Grad Zagreb ove je godine povećao iznos potpore za sufinanciranje Gordogana i to s lanjskih 34.000 kuna, na ovogodišnjih 40.000 kuna

Grad Zagreb ove je godine odobrio 40.000 kuna časopisu Gordogan koji je ovih dana u središtu javnog interesa jer ga je kaznilo strogo Ministarstvo kulture uskraćujući mu potporu za 2018. godinu.

Hoće li potpora Grada Zagreba biti dovoljna da ugledni časopis, čiji nastavak izlaženja ovih dana javno traže brojni hrvatski intelektualci, ipak nastavi svoj život?

Prije dvije godine, uredništvo Gordogana je od Grada Zagreba dobilo 30.000 kuna potpore, a lani je iznos povećan na 34.000 kuna. Stoga bi iznos od 40.000 kuna doista mogao spasiti časopis od ukidanja, samo što je vrlo lako moguće da će svezak biti nešto tanji nego što je uobičajeno...

Zagreb je izdašniji

Podsjećamo, dok je lani Ministarstvo kulture Gordoganu udijelilo 20.000 kuna, Grad Zagreb odobrio mu je 34.000 kuna, gotovo dvostruko više.

U javnim objašnjenjima Ministarstva kulture tvrdi se da je Gordoganu uskraćena potpora jer nije poštovao ugovore koje je uredništvo potpisalo s Ministarstvom, nije na vrijeme objavljivao najavljene brojeve, nije se obazirao na požurnice, nije dostavljao kompletnu dokumentaciju o trošenju novca...

Tražim dokumentaciju!

No, uredništvo Gordogana želi istjerati istinu na čistac u polemici s Ministarstvom kulture. Tako je član uredništva Gordogana Božo Kovačević od Ministarstva zatražio dokumentaciju na temelju koje je obustavljeno sufinanciranje časopisa. Konkretno, Kovačević traži požurnice koje je Ministarstvo uputilo uredništvu Gordogana 2014., 2015., 2016. i 2017. godine, opomene pred tužbu koje je Ministarstvo uputilo Gordoganu 2014., 2015., 2016. i 2017. godine, zapisnike svih sastanaka sadašnjeg sastava Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost te materijale koje je Ministarstvo pripremilo za to Vijeće o časopisima. Pri tome se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Podsjećamo da je i iz tog Vijeća, koje je lani u svibnju imenovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, neopozivo istupio njegov član, poznati pisac Kristian Novak. Zanimljivo je i da je Povjerenstvo za sukob interesa protiv članova tog Vijeća Krešimira Nemeca i Ivice Matičevića dobilo prijavu od njihovih kolega pisaca, koju je i odbacilo jer oni nisu državni dužnosnici.

Ključne riječi

Komentara 1

PS
psyhotic
20:26 19.02.2018.

ugledni časopis traži polaganje računa odvinstitucije koja ga financira. bravo ugledni časopisu. za vas zakoni ne vrijede a bi zdrav razum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije