Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj

HNK Zagreb za suvremeni dramski tekst daje 50 tisuća kuna

Foto: arhiva HNK Zagreb
20.11.2019.
u 13:38

Od kako je na čelu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, i od kako Ivica Buljan rukovodi Dramom, Dubravka Vrgoč je  uvela običaj po kojem se prepoznaju veliki intendanti svih velikih kazališnih kuća u svijetu. HNK Zagreb, naime, pojačava svoju poziciju središnje nacionalne kazališne kuće i - naručuje dramske tekstove. Tako su "po narudžbi" nastale predstave "Svaki tvoj rođendan" Mire Gavrana, kojem je to i prvo djelo izvedena na sceni HNK Zagreb, te  "Antigona" Slavoja Žižeka.

No, sada je HNK Zagreb krenuo i korak dalje. Na danas (20. studenoga) održanoj konferenciji za medije najavljeno je pokretanje  Natječaja za otkup suvremenog dramskog teksta. HNK u Zagrebu tim natječajem želi poticati suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo budući se pokazalo da su upravo suvremeni dramski tekstovi nešto što publiku najviše privlači.

"Usudila bih se reći da smo vratili publiku u kazalište upravo preko suvremenih dramskih tekstova. Čini mi se važnim, pozvati naše dramske pisce da napišu komad koji će biti izveden na našoj pozornici te očekujemo velik odaziv", rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb. Ravnatelj Drame Ivica Buljan govorio je o fenomenu interesa publiek za suvremene teme: "Suvremeno dramsko pismo, za razliku od većine pozornica koje imaju s tim problema, hrvatska publika itekako prepoznaje. Naša pozornica idealno je mjesto za tekstove koji govore o suvremenim temama zbog svojih mogućnosti, velikih ansambala, kvalitetnih glumaca i mogućnosti koje svi ti faktori daju te kompleksnije strukture. Otvaramo prostor za sve pisce da iskoriste priliku i prijave svoj tekst na natječaj, a pobjednički tekst bit će izveden 2021. godine. Suvremeno hrvatsko dramsko pismo najvažniji je dio naše produkcije i vjerujemo da će kroz ovaj natječaj još više zaživjeti", kazao je Buljan.

HNK  Zagreb zadnji put je organizirao natječaj za dramski tekst davne 1969. godine, a intendantica Dubravka Vrgoč nada se da će ovakva vrsta natječaja postati tradicija.  Pobjednički tekst otkupit će se za 50 tisuća kuna, rok za predaju teksta je 1. travanj 2020. godine, a najbolji tekst odabrat će ocjenjivački sud Drame HNK u Zagrebu u sastavu - Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan i Mirna Rustemović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije