Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
triptih uličnih umjetnika

Herman Gollubé nova je maskota Zagreba

Foto: marko lukunic/pixsell
1/6
25.03.2021.
u 10:47

U okviru projekta "Ulični triptih", cjelogodišnjeg programa uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene, oslikana su prva tri panela u središtu Zagreba.

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, odabrane ulične panele oslikala su trojica umjetnika.

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a na Trgu bana Jelačića  oslikao je Boris Bare, ostvarivši rad pod imenom "Herman Gollubé".

Foto: marko lukunic/pixsell

Bare je objasnio kako je Ivo Robić u svojim je šlagerima posebne stihove posvetio zagrebačkim golubovima, odnosno 'pernatim pilotima', kako ih je nazivao, a on je sada jednom od njih dao ulogu poznatog arhitekta Zagreba, Hermana Bolléa. 

Kod glavnih stepenica tržnice Dolac realizirana je "Ulična rapsodija" akademskog slikara Mislava Lešića, rad nadrealne vizije gdje tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre.

"Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu", rekao je.

Foto: marko lukunic/pixsell

Zaboravljeni panel u Radićevoj ulici kod broja 42 bojama je oživio Zvonimir Haramija Hans iz Koprivnice, a njegov rad Holy Bird budi optimizam.

"Slika je vesela, gotovo dječje naivna, a rad ne postavlja teška pitanja. Mislim da nam je baš to potrebno u tmurnoj svakodnevici. Iako ptica nije glavni element slike, ona simbolizira nadu u bolju budućnost", ustvrdio je umjetnik.

Foto: marko lukunic/pixsell

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se svaka tri mjeseca, kada će na panelima osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske.  Kao dodatni element iznenađenja organizatori najavljuju da će jedna od tri lokacije svaki put biti drugačija. 

Iduće oslikavanje očekuje se u lipnju.

Komentara 1

Avatar Psychlist
Psychlist
13:15 25.03.2021.

Jako lijepo😎.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije