Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga i nagrada

Hedl: U literaturi vam je sve dopušteno

14.11.2014., Zagreb - Novinaru i piscu Dragi Hedlu dodijeljeno priznanje Kocicevo pero.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
15.11.2014.
u 10:34

Za roman Donjodravska obala Drago Hedl je dobio Kočićevo pero

Poznati hrvatski novinar Drago Hedl na Interliberu je primio Kočićevo pero za roman "Donjodravska obala". No Naklada Ljevak baš mu je uoči sajma knjiga objavila i prvi krimić intrigantno nazvan "Izborna šutnja".

– Moj prvi roman "Donjodravska obala", objavljen prošle godine, bio je nominiran za Nagradu Meša Selimović i manjkao je jedan glas da uđe u finale. Dobro je prošao i na natječaju T-portala gdje je od 49 romana ušao među prvih 11. Sada je dobio nagradu Kočićevo pero. Za knjigu "Glavaš, kronika jedne destrukcije" dobio sam nagradu Jutarnjeg lista za najbolje publicističko djelo u 2010. U novinarstvu sam, što se nagrada tiče, ipak bio uspješniji.
Na pitanje je li u zemlji Pavličića i Tribusona hrabrost napisati krimić, kaže da pišući nije tako razmišljao. – Želio sam se okušati u tom žanru bez pretenzija da se natječem ili uspoređujem s Pavličićem, Tribusonom, Nesbøom, Larssonom... Čitatelji i kritika stavit će me na mjesto koje mi pripada – kaže Hedl. Kaže i da je "Izborna šutnja" na neki način roman s ključem.

– Izmišljena priča djelomično je zasnovana na stvarnom događaju, tužnoj sudbini maloljetnica iz doma za odgoj mladeži i djece. Prostori u kojima se odvija roman stvarni su, stvarni su i neki likovi, ali su nazvani drugačijim imenima. To je čar literature: ne morate se, kao u novinarstvu, strogo držati činjenica. Sve vam je dopušteno, gospodar ste sudbine svojih junaka. A kad roman izađe, onda tu sudbinu dijelite s njima – poručuje Hedl. 

>> Novac za 18 najboljih knjiga u 2013. godini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije