Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisne zaklade

HAZU poziva na osnivanje zaklada za financiranje obnove objekata javne namjene stradalih u potresu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
06.04.2020.
u 14:39

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti čija je palača teško oštećena u nedavnom potresu poziva na osnivanje zaklada za obnovu objekata javne namjene

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozvala je na osnivanje zaklada za financiranje obnove objekata javne namjene stradalih u nedavnom potresu koji je zadesio Zagreb i njegovu okolicu. 

"U ovo teško vrijeme opterećeno pandemijom i razornim potresom koji je pogodio grad Zagreb i okolicu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obraća se javnosti s pozivom na osnivanje zaklada za financiranje obnove brojnih sakralnih, kulturnih, povijesnih i drugih objekata naše kulturne baštine, bolnica, škola, fakulteta, sveučilišta, muzeja, vrtića i drugih objekata javne namjene stradalih u potresu. Za popravljanje ogromnih šteta potrebna su enormna sredstva koja se barem dijelom mogu prikupiti iz većeg broja manjih izvora", tvrde u HAZU.

Pri tome ističu da su brojni značajni objekti javne namjene u našoj povijesti bili sagrađeni na taj način.

"I zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sada nažalost potresom teško oštećena, svjedoči što se može sagraditi dobrovoljnim prilozima prikupljenim u zakladama. Podaci o tome i iskustva zakladništva u drugim zemljama objavljeni su u knjizi Zakladništvo u Republici Hrvatskoj Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti", ističu akademici i napominju da Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vrlo uspješno djeluje već 27 godina.

"Akademija poziva pravne osobe i građane da osnivaju zaklade za obnovu pojedinih porušenih i oštećenih objekata s točno određenom svrhom osnivanja i urede način upravljanja zakladom, prikupljanja i upotrebe zakladnih sredstava radi ostvarenja svrhe u koju se zaklada osniva. U tom cilju na Akademijinim mrežnim stranicama objavljujemo ogledne primjerke akta o osnivanju i statuta zaklade kako bismo osnivačima olakšali postupak osnivanja", poručuju akademici. 

Osim palaček Akademije, stradao je i čitav niz drugih Akademijinih zgrada, a među njima i Knjižnica HAZU, Gliptoteka HAZU u kojoj je stradao i fundus... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije