Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVC

Objavljeni rezultati za igrane i dokumentarne filmove

branko schimdt
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
30.10.2017.
u 21:01

Potpora je odobrena projektima "Džoker" Branka Schmidta (3.35 milijuna kuna), "Dopunska nastava" Ivana-Gorana Viteza (3.25 milijuna) i "Moj privatni ratni zločinac" Ivone Juka (3.6 milijuna).

Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) donijelo je danas odluke o raspodjeli sredstava u kategorijama poticanja proizvodnje audiovizualnih djela za dugometražni i kratkometražni igrani, kao i dokumentarni film.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova iz ožujka ove godine pristigle su 34 prijave, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu od 10.750.000 kuna.

Potpora je odobrena  projektima "Džoker" Branka  Schmidta (3.35 milijuna kuna), "Dopunska nastava" Ivana-Gorana Viteza (3.25 milijuna) i "Moj privatni ratni zločinac" Ivone Juka (3.6 milijuna).

Schmidtov projekt,  u produkciji Telefilma, scenarista Sandre Antolić  i Josipa Mlakića, smješten je među populaciju bivših branitelja.

Osnovna tema budućeg filma su nečista savjest i iskupljenje kao neminovni motivi ratničke autorefleksije, ali s pozitivno- katarzičnim krajem.

Vitezova  "Dopunska nastava" producenta Interfilma, žanrovski je film o talačkoj krizi u osnovnoj školi, kojeg je, prema mišljenju umjetničkih savjetnika, autor vješto nadogradio snažnim socijalnim i političkim podtekstom, referirajući se na brojne probleme hrvatske svakodnevice.   

Jukin "Moj privatni ratni zločinac", u produkciji  4filma, odlikuje široki obuhvat tema i motiva te složeni odnosi brojnih likova - kroz dvije narativne linije prikazuje se nekoliko epizoda ratne    svakodnevice na dubrovačkom području i proslave 25 godina kasnije.
Od pet prijavljenih projekata u postprodukcijskoj fazi poduprijet će se tri koja su blizu svog dovršetka - "Dom" Darija Pleića (200 tisuća kuna), koji prati mladi bračni par s djetetom na dan deložacije, "Na zapadu" Sare Hribar i Marka Šantića (250 tisuća kuna), koji isprepliće sudbine hrvatskih glumica i tekstilnih radnica suočenih s gubitkom radnog mjesta i "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića (350 tisuća) o četvorici prijatelja koji se neuspješno pripremaju za prave životne izazove.

Umjetnički savjetnici u toj kategoriji, Jelena Paljan i Pavo Marinković, obrazložili su kako je razlog za mali broj odobrenih projekata i dalje razmjerno nepovoljna financijska situacija, a u konačnom    izboru prevagu su odnijeli oni projekti koje potpisuju potvrđena redateljska  imena.

Umjetnički savjetnik u kategoriji kratkometražnih igranih filmova Miroslav Sikavica ocijenio je kako je došlo do zabrinjavajućeg pada broja prijava u toj kategoriji u odnosu na prethodne natječaje, a što je rezultiralo smanjenjem broja kvalitetnih scenarija,  uvjerljivih i originalnih redateljskih  koncepcija.

Stoga je predložio sufinanciranje triju od 23 prijavljena projekta, u ukupnom iznosu 540 tisuća kuna - "Njemački inat" Silve Ćapin, "Saurer" Miroslava Terzića i "Ultra" Igora Jelinovića, koji je u fazi postprodukcije.

Na proljetni rok za produkciju dokumentarnog filma bilo je 29 prijava, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu 455 tisuća kuna.

Umjetnički savjetnik u toj kategoriji Neven Hitrec kaže kako je velik broj prijavljenih projekata bio izrazito televizijskog pristupa u konceptu i dramaturgiji,  a prednost  je dao projektima autora koji su  svojim redateljskim koncepcijama i primjerima audio-vizualnog pristupa u dostavljenim trailerima dali svjež i zanimljiv pogled na izabrane teme.

Od dugometražni dokumentaraca tu su igrano-dokumentarna "Berekina" Ivane Marinić Kragić,  koja progovara o intrigantnoj temi zabranjene  ženske ljubavi, "Zaljev" Brune Pavića o ekološkoj temi    kontaminacije kaštelanskog zaljeva i "Štafeta smrti" Nade Prkačin, priča te ratne izvjestiteljice o proboju iz Vukovara.

Među odobrenim kratkometražnim dokumentarcima je "Snajka  traži sreću"  Tee Vidović, koji se opisuje kao "dokumentarna inačica igranog  filma Moje grčko vjenčanje" te dva filma u postprodukcijskoj fazi -  "Mezostajun" Ivana Ramljaka o životu na jadranskim otocima  i "Nona" Maria Pućića koji dokumentira starost, smrt i ljudsku krhkost.

Odluka o sufinanciranju u kategorijama animiranog i eksperimentalnog filma donijet će se na sljedećoj sjednici AV vijeća.

Komentara 2

LA
lakočemo
03:02 31.10.2017.

nekako gledajući cifre zar nije ivona ta koja je dobila najviše,,,samo pitam

GO
goran2hr
13:46 08.11.2017.

3.350.000,00 za film o nečistoj svijesti branitelja. Naravno "zna se" da branitelji imaju nečistu savjest. Pozovite i Dance, da osnaže taj projekt. Taj HAVC treba hitno ukinuti, zajedno sa financiranjem antihrvatske kulture. Za te novce sagradite vrtić ili posadite koje drvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije