Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
art zagreb

Gužva na izložbi za starije od 18 i revolucionarni NFT za 105 eura

17.09.2021.
u 10:17

Najveće izdanje sajma umjetnina sa šest galerija i desecima umjetnika, otvoreno je u Hali V Tehničkog muzeja.

Likovna eksplozija potresa Zagreb. Klovićevi dvori sezonu su otvorili velikom izložbom Tisje Kljaković Braić, Lauba je pokrenula projekt Art & Grad kojim predstavlja više od sto umjetnika iz hrvatske povijesti čiji se radovi sele i na gradske jumbo plakate, a u Hali V Tehničkog muzeja otvoren je sajam umjetnina Art Zagreb. U svojem četvrtom izdanju, najvećem do sada, predstavlja se šest galerija: Zen Contemporary Art Gallery, AAC International, Garaža Kamba, Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana i prvi put ljubljanska Galerija Y. Samostalno izlažu Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvassy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Anita Kos, Matija Filo, Rebeka Belavić i Adolf Polunić, a tu je i raskošan pregled onih koji dolaze – izbor studentskih radova akademija iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita pa čak i iz Kine.

Najhrabriji izlagači izvjesili su i svoje cijene i one nisu niske. Ostale se saznaju razgovorom na licu mjesta ili telefonom. Primjerice, skulptura u aluminiju “Ljuštura” Janka Petrovića stoji 38.000 kn, za sjajno ulje na platnu “Modern house” Igora Taritaša valja izdvojiti 26.500 kn, dok su pejzaži Ranka Ajdinovića u prosjeku 650 eura.

Kako je sajam zamišljen kao mjesto susreta umjetnika, publike, galerista i kustosa, donosi i niz panela u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske, poput predavanja o provenijenciji i razvoju tržišta umjetnina te o fenomenu NFT-a (neprenosivi žeton), novom načinu online trgovanja umjetninama koji strelovito raste. O tome će danas govoriti i Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija, Bruno Škvorc i Hana Katanić. NFT na sajmu nije zapostavljen ni izlagački, kustosica Katarina Podobnik izložbom “Početak:(de)konstrukcija” predstavila je 11 autora, među kojima i Rinu Barbarić i njenu videoinstalaciju “Soba za izgubiti nevinost” koja se također može kupiti u obliku NFT-a.

– Rina Barbarić ovim je djelom obradila temu LGBTQ skupine. Naime, 2019. cijelu je prostoriju prenamijenila u sobu za izgubiti nevinost u središtu koje je bio čelični krevet, a zidove je oblijepila tapetama s motivima seksualnosti. Za ovdje izloženi rad isječci tih tapeta spojeni su u video instalaciju i rad je pretvoren u NFT te postavljen na blockchain. Ako netko želi kupiti ovaj NFT, on se nalazi na stranici Art Zagreba na linku na kojem su svi radovi s izložbe “Početak:(de)konstrukcija” postavljeni na market place. Kupac mora imati otvoren kriptoračun i tim novcem vrlo jednostavno može kupiti NFT. Taj rad danas stoji 105 eura, ali ovisan je o volatilnosti ethereuma i možda će uskoro vrijediti pet puta više – objašnjava kustosica Katarina Podobnik i dodaje:

– Kada kriptovaluta ethereum raste, raste i cijena ovog rada, odnosno kupac čuva novac u slici. Ideja NFT-a je da je on nešto kao nezamjenjiva moneta za drugi token i služi kao sredstvo čuvanja neke kriptovalute na čijem je blockchainu postavljen neki rad. Pitanje je povijesti umjetnosti je li NFT umjetnost ili nova vizija tržišta umjetnosti, ja NFT vidim kao izvrsno sredstvo za čuvanje kriptovalute u trenucima kada ona pada jer ti njega nećeš zamijeniti za neki drugi token ili prodati, već ćeš preživjeti taj pad i čekati novi rast.

Kako to obično biva kad nešto ima predznak “za odrasle”, najveći šušur je na izložbi “18+” Marka Šošića. Njegovih 12 erotiziranih ulja na platnu nastalo je u mjesecima izolacije kad je slikao po deset sati dnevno. Ima tu i portreta penisa, a kako autor objašnjava, radi se o “visokoestetiziranoj fantaziji” i tu možda zapravo ne bi ni trebalo tražiti nešto drugo.

U jeku novog vala pandemije, Art Zagreb je siguran sajam na koji je do subote, do kada traje, moguće ući samo uz COVID potvrdu, a može se testirati i na licu mjesta, na samom ulazu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije