Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje domaće TV serije (1)

Gruntovčani sa statusom nacionalnog blaga imaju i Večernjakovu ružu 20. st.

13.07.2015.
u 20:00

Serija je tako dobra da se više ne mže ponoviti, kaže Smljka Bencet

Kao i svake godine, ljeto je vrijeme kada i HTV program popunjava brojnim reprizama. I dok nam to u nekoj mjeri ide na živce, nekim se reprizama iskreno radujemo. Pogotovo kada se pred nama iznova nađu dragulji Dramskog programa nekadašnje Televizije Zagreb, koji su ostali nenadmašni domaći klasici.

Uloge za vječnost

Dok sada nedjeljom iznova uživamo u "Našem malom mistu", podsjećamo na stare serije na koje smo, kao gledatelji, s pravom ponosni, počevši od one kojoj su čitatelji Večernjeg lista dodijelili Večernjakovu ružu 20. stoljeća.

Dovoljno je reći "Gruntovčani". Vjerujemo da bi bilo nemoguće naći nekoga tko odmah u sjećanje ne bi prizvao neku od maestralnih scena te serije ili pokoji mudrijaški dijalog, koje su za vječnost ostavili: Dudek, Regica, Cinober, Presvetli... Ako postoji obvezna knjiška lektira koju svaki đak mora pročitati kako bi se i time izgradio u zrelo odraslo čeljade, onda možemo reći da su "Gruntovčani" dio probrane i obvezne televizijske "lektire". I za razliku od lektirnih naslova koje su neki raznim lukavstvima pokušavali preskočiti, na gledanje "Gruntovčana" ne treba nagovarati. Ta se televizijska poslastica s užitkom gleda, i to pri svakoj novoj reprizi. Zašto? Zbog kvalitete koja je s godinama postala gotovo mjerna jedinica za televizijsku vrijednost. I ne treba se nimalo ustručavati reći da je ekipa "Gruntovčana" 70-ih godina prošlog stoljeća stvorila nešto što nam je postalo pravo nacionalno blago.

Do srži uvjerljive "Gruntovčane" čitatelji Večernjeg lista s pravom su proglasili najboljom i najpopularnijom "domaćom serijom 20. stoljeća", a te 1974. godine udruženim su ih kreativnim snagama osmislili i zahvaljujući ondašnjoj Televiziji Zagreb ovjekovječili: scenarist Mladen Kerstner, redatelj Krešo Golik, scenograf Željko Senečić, kostimografkinja Maja Galasso, snimatelj Drago Novak, autor glazbe Živan Cvitković (koji je za naslovnu i odjavnu pjesmu uglazbio stihove Dubravka Ivančana, a otpjevale su ih Ladarice), te glumačka ekipa: Martin Sagner (Draš Katalenić - Dudek), Smiljka Bencet (Regica Katalenić), Zvonimir Ferenčić (Franc Ožbolt - Cinober), Mladen Šerment (Imbra Grabarić - Presvetli), Marija Geml (Kata Ožbolt), Marija Aleksić (Cila Grabarić), Vanja Drach (Kuzminec), Eugen Franjković (Martin Škvorc), Adela Horvat (Maga Helapova - Babica)...

Uz autentični, gotovo dokumentaristički prikaz onodobne Podravine, stvorili su i pravu odu živom, sočnom kajkavskom jeziku.

A kako je sve nastalo? Mladen Kerstner je godinama predano obilazio lokalne birtije upijajući i bilježeći sve one zgode i nezgode za koje je tamo čuo, ali i osluškujući razne ljudske karaktere kada se opuste uz čašicu. Prema svemu doživljenom oblikovao je, stvorio realistične i komične junake iz malog, izmišljenog podravskog sela Gruntovec.

Povezanost sa zemljom

Unatoč izmišljenom mjestu, ime Gruntovec u sebi nosi važnu simboliku – duboku povezanost podravskog seljaka s gruntom, zemljom. Gruntovec su "odglumila" stvarna naselja Sigetec i Koprivnički Ivanec gdje je serija snimana. Deset je nezaboravnih "gruntovečkih" epizoda: Božja vola, Jelen, Babica su nakanili hmreti, Zlatna jajca, Ovce idu, Ščukin berek, Kompanjoni, Žufka čuča, Na probi i Ostajte ovdje.

Tog dobrog, naivnog, poštenog, radišnog, antologijskog i tako milog malog običnog čovjeka, Dudeka, koji se prepun prostodušnosti i neiskvarenosti koprca u muci težačkog života i podravskoj kaljuži, svi nosimo pod kožom jer od premijere serije 1975., pa sve do prošlogodišnje desete reprize, na njegov malo nakrivljeni seljački "škrlak", patnički iskreni pogled, u jadu skrštene vrijedne ruke i riječi iz srca i plemenite duše, nitko ne može ostati ravnodušan. Od neispaljenog "raketlina" do neponovljive ganutljive scene opraštanja s kravicama u štali uoči nesuđenog odlaska na "gastarbajterski" put u Njemačku, Dudek se, uz pratnju svoje stamene i jezičave Regice, iritantno podlog Cinobera, fiškalski prepredenog Presvetlog i svih ostalih "Gruntovčana", pretvorio u vrijedni dio naše kolektivne memorije. A Smiljka Bencet tvrdi:

– Sve je kvalitetno napravljeno. Nemam čemu prigovoriti. Ne znaš je li bolji scenarij, režija, gluma, scenografija... Nisam sklona hvaljenju, ali usudim se reći da su "Gruntovčani" tako dobri da se više ne mogu ponoviti.

>>Krimi-serija koja se s guštom gleda, ali i sluša

 

Komentara 3

PA
Papillon
09:12 14.07.2015.

Gruntovčani su definitivno najbolja serija svih vremena na ovim prostorima.

LI
lika64
21:53 13.07.2015.

je vredu je to, no Naše malo misto i Velo misto, nami ispod Save su draže serije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije