Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Grožnjanska vremenska kapsula

Grožnjanska vremenska kapsula
Foto: Promo
1/9
07.08.2019.
u 10:19

Pedeset godina Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM), dvadeset godina JMI Ljetne jazz škole i trideset godina Međunarodne škole arhitekture tri su velike obljetnice koje ovo ljeto mladi iz cijeloga svijeta, njihovi mentori i posjetitelji obilježavaju u Grožnjanu, čarobnom istarskom gradiću posvećenom umjetnosti.

Rijetko se dešava da se usklade ovako tri značajne obljetnice i upravo je to jedinstvena prilika i za vremensku kapsulu za komunikaciju s budućim naraštajima. Kako Međunarodna škola arhitekture u Grožnjanu slavi svoju tridesetu obljetnicu, u vrijeme održavanja škole do 10. kolovoza kroz dijalog s predavačima sa svih strana svijeta o budućnosti arhitektonske prakse inicirat će izradu svojevrsnog manifesta u vremenskoj kapsuli koja će biti utkana u temelj budućeg kulturnog centra te otvorena za trideset godina, 10. kolovoza 2049. godine. Vremenska kapsula bit će pohranjena 9. kolovoza 2019. u 18 sati, a svečanosti mogu prisustvovati i posjetitelji.

Foto: Arena Hospitality Group

Prvo okupljanje sudionica Međunarodne škole arhitekture u Grožnjan bilo je 1989. godine na temu Povratka u budućnost, uz obilježavanje osamdesete obljetnice futurističkog manifesta, a iduće su godine Cedric Price i Nigel Whiteley pridali ključnu i vrlo specifičnu aromu ljetnoj školi koja se uspjela zadržati sve do dan danas. Općenito govoreći, svih se ovih godina raspravljalo o teoriji i dizajnu u postindustrijskoj eri, onoj prelaska iz mehaničkog u digitalno doba.

Foto: Arena Hospitality Group

Ovogodišnji susret arhitekata bit će manje studenska radionica, a više summit profesora i stručnjaka iz cijelog svijeta koji će analizirati stanje arhitektonske prakse kako bi dali specifikacije i smjernice za sljedećih trideset godina. Sudionici će materijalizirati svoje vizije u zbirku ideja i poruka pohranjenoj u vremenskoj kapsuli koja će biti javno objavljena 2049. godine. Pozivu su se odazvali Yui i Takaharu Tezuka iz Tokija, David Mikhail iz Londona, Eva Alvarez i Carlos Gomez iz Valencije, Juan Freire iz Mexico Cityja, Malgorza Kadziela i Katarzyna Ujma-Wasowicz iz Katowica, Antonino Saggio iz Rima i Krešimir Rogina iz Zagreba, sve redom iznimno priznati arhitekti, vlasnici mnogobrojnih priznanja i nagrada. Primjerice, Yui i Takaharu Tezuka, arhitekti-inovatori, osmisli su otvoreni, kružni dječji vrtić, Fuji Kindergarten, koji se smatra za jedan od najboljih vrtića na svijetu. Bračni par Tezuka česti su gosti Međunarodne škole arhitekture u Grožnjanu te su i vodeći predavači i na ovogodišnjoj školi uz Krešimira Roginu.

Foto: Arena Hospitality Group

U isto vrijeme dok arhitekti materijaliziraju svoje vizije u zbirku ideja za vremensku kapsulu u Grožnjanu se odvija i tečaj Live electronics koju vode Filip Merčep i Alex Brajković iz Hrvatske te Luka Batista porijeklom iz Slovenije. Sva tri glazbenika žive u Amsterdamu gdje su se upoznali tijekom master studija elektronike na Conservatorium van Amsterdam. Tečaj je namijenjen svim izvođačima i skladateljima koji žele iskoristiti i tehnološke napretke. Između ostaloga, polaznici tečaja naučit će se o nekim najvažnijim aspektima elektronske glazbe uživo, kako u svoju glazbu ugraditi elektroniku, a da zvuči organski i živahno i sl. Novo naučena znanja polaznici tečajeva Live electronics prezentirat će publici 8. kolovoza s početkom u 20,30 sati. Sva događanja otvorena za posjetitelje su besplatna, a više informacija možete pogledati i na hgm.hr mrežnim stranicama.

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladež u Grožnjanu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Istarske županije. Program podržavaju HEP, Općina Grožnjan, Austrijski kulturni forum Zagreb, Euro-unit grupa, Euro-unit music store, Online music shop, Yamaha, Eudora, Henkel Croatia, Press clipping i Art Hill.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije