Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Grožnjan: Završnica seminara za mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži

Grožnjan: Završnica seminara za mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži
03.09.2021.
u 15:21

Ovogodišnji Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu s prvim rujanskim danima ulazi u završnicu sa seminarima Međunarodne škole arhitekture, Akademije likovne umjetnosti te novim seminarom Campus Musica Antica.

Ovu je godinu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži (HGM) Grožnjan ugostio brojne mlade umjetnike svih profila kao i renomirane domaće i međunarodne mentore i pedagoge. U samoj završnici programskih aktivnosti Akademija likovnih umjetnosti u suradnji HGM-om organizirala je edukacijski umjetničko-istraživački projekt „nulta točka: Idealno mjesto“ kojeg vodi doc. art. Maja Rožman, a održava se do 8. rujna.

Međunarodna škola arhitekture grožnjanskoj publici prezentirat će kratki osvrt na održanu radionicu i to 4. rujna od 16 do 18 sati. Osvrnut će se na ključna pitanja možemo li uopće definirati postojeće stanje u stalno promjenjivim uvjetima ili je ono određeno kao imanentna prolaznost, trebamo li se usredotočiti na rezistentnije arhitektonske programe i forme, kako definirati trenutni vernakular i koja je uloga arhitekta u tome te da li romantiziramo strani vernakular naspram domaćeg. Školu su vodili poznati voditelji, arhitekti Boris Vidaković, Darija Turina, Anamarija Šimunović, Ana Serdar i Krešimir Rogina uz goste Sinišu Zdjelara, Idisa Turata, Emila Jurcana i Deana Laha.

Glazbenom ozračju i edukcijama posvetio se jedinstven Campus Musica Antica koji se održava do 9. rujna. Kampus je ovim seminarom vratio program Stare glazbe u okrilje međunarodnog muzičkog centra HGM-a u Grožnjanu. Umjetnički ravnatelj  Hrvatske glazbene mladeži maestro Tonči Bilić i prof. Egon Mihajlović, idejno su osmislili suradnju HGM-a i Sveučilišta u Ljubljani Akademije za glazbu/Odjel za Staru glazbu. Voditelji Campusa Musica Antica su Egon Mihajlović, Winifred Hackl i Franjo Bilić koji je i nositelj 31. Nagrade Ivo Vuljević koju dodjeljuje HGM.

Seminar je otvoren za sve uzraste mladih glazbenika, čembalista, orguljaša i onih entuzijasta, koji to žele postati i susresti se prvi put s povijesnim instrumentima. Na raspolaganju stoje izvrsna čembala majstorske radionice Winfrieda Hackla, našeg uvaženog gosta iz Njemačke, koji će imati predavanje o izgradnji, održavanju i štimanju čembala, a radionica orgulja je namijenjena upoznavanju i glazbenom očuvanju istarske kulturne baštine znamenitih povijesnih orgulja u okolici Grožnjana, znamenitih graditelja Piagge, Nacchinija, Calida i Girardija u Bujama, Motovunu, Umagu, Završju i Lovrečici. Ovom seminaru pridružit će se Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice orgulja Heferer te prof. Pavao Mašić iz Muzičke akademije iz Zagreba.

Ovaj novi projekt prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od perioda srednjeg vijeka sve do početka 19. stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske županije i sjeverne Istre, muzičke etno-kulturologije, povijesnih glazbala županije i regije.

Jedan od budućih ciljeva Campusa Musica Antica je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija, izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse, pružajući priliku mladim izvođačima svih uzrasta, kao i muzikolozima, praktično razumijevanje i izvrsni živi umjetnički doživljaj u različitim vokalno instrumentalnim ansamblima.            

Interdisciplinarni seminari također su namijenjeni profesorima, pedagozima kao i učenicima glazbenih škola (glasovir, orgulje, čembalo, komorna glazba) kao programi namjere stjecanja pedagoške prakse. Učesnici pridobivanja pedagoške prakse imaju pristup svim tečajevima, radionicama i seminarima.

Za vrijeme trajanja seminara održat će se i koncerti. Grožnjanskoj publici predstavit će se Michael Oman, Martina Oman i Winifried Hackl na koncertu 4. rujna s početkom u 19 sati pod nazivom I flauti Dolci. Koncert In gusto francese održat će se u nedjelju 5. rujna u izvedbi Franje Bilića na čembalu u 19 sati. U utorak, 7. rujna održat će se koncert pod nazivom Zaljubljeni slavuj u 18 sati u izvedbi Winfrieda Hackla i Egona Mihajlovića. Koncert polaznika majstorskog tečaja orgulja te čembala i baroknog pjevanja održat će se u srijedu s početkom u 19 te 20 sati.

Program koncerata u Grožnjanu
 

Subota/Sabato 04.09. u/alle 19h
Loggia
Sladke flaute/I flauti dolci
Michael OMAN, blok flauta
Winfried HACKL, blok flauta
Martina OMAN, čembalo
Na programu Meali, J.van Eyk, G.Samartini,…

Nedjelja/Domenica 05.09. u/alle 19h
Loggia
U francuskom stilu/In gusto francese
Franjo BILIĆ, čembalo
Na programu J.-Ph. Rameau

Utorak/Martedi 07.09. u/alle 18h
Loggia
Zaljubljeni slavuj/Rosignolo inamorato
Winfried HACKL, blokflauta
Egon MIHAJLOVIĆ, čembalo
Na programu J. van Eyk, Meali, G.-Ph. Telemann, G.F. Händel,…

Srijeda/Mercoledi 08.09. u/alle 19h
Crkva Sv.Vida
Koncert polaznika majstorskog tečaja orgulja
Mentor Prof. Egon Mihajlović

Srijeda/Mercoledi u/alle 20h
Loggia
Koncert polaznika majstorskog tečaja čembala i baroknog pjevanja
Mentora Prof. Egon Mihajlović & asistent Franjo Bilić

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije