Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Grožnjan – glazbena meka umjetnika iz cijelog svijeta

Grožnjan
Foto: Mario Pietrangeli
1/12
25.07.2019.
u 09:52

Grožnjan, glazbena meka umjetnika iz cijelog svijeta, i ovo ljeto okuplja brojne ugledne svjetske glazbenike, pedagoge i mlade talente iz cijelog svijeta pod okriljem Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži koji slavi svoj zlatni jubilej fenomenalnim koncertima i izvrsnim edukacijama

Festival Jazz is Back! – BP i JMI Ljetna jazz škola samo su dio programa koji se trenutno održavaju u Grožnjanu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. Posebno valja istaknuti i seminar Croatia Drum Camp koji okuplja ponajbolja svjetska imena bubnjara i udaraljkaša, kao što su Famodou Don Moye, Horacio „El Negro“ Hernandez te David Tull koji educiraju mlade glazbenike iz cijeloga svijeta. Famodou Don Moye, američki udaraljkaš i bubnjar, najveći je trag ostavio u slobodnoj improviziranoj i jazz glazbi kao član kultnog Art Ensemble of Chicago, a posebno je čuven po majstorskom sviranju afro-karipskih udaraljki i ritmičkim tehnikama tog podneblja. Surađivao je sa Cecilom McBeeom, Juliusom Hemphillom, Donom Pullenom, Wadadom Leom Smithom, Hamietom Bluiettom, Chicom Freemanom itd. Horacio „El Negro“ Hernandez, kubanski bubnjarski velikan kojega su suradnje s Michelom Camillom, Carlosom Santanom, Royom Hargrovom, Eddiem Palmieriem dovele do osvajanja brojnih Grammyja i pozicije predavača na kultnom Berklee School of Music, ove će godine po treći puta posjetiti Croatia Drum Camp! David Tull je odavno poznat kao jedan od najboljih svjetskih jazz bubnjara. Tijekom posljednjeg desetljeća izgradio je reputaciju darovitog pjevača i kantautora. 2016. Tull je postao bubnjar Barbare Streisand, a u periodu od 2000. do 2010. gostovao je kao bubnjar i glavni vokal za Chucka Mangionea. Nastupao je i snimio dva CD-a s Maynardom Fergusonom, 1987-91. Tull svira bubnjeve na četiri CD-a Michaela Bubléa, uključujući Bubléovu značajnu verziju "Moondance". Ujedno je svirao bubnjeve na FOX TV showu "Family Guy" i podupirao je Setha MacFarlanea s Big Bandom Rona Jonesa.

Ovogodišnja JMI Ljetna jazz škola, koju umjetnički vodi Luis Bonilla, američki skladatelj, dirigent, trombonist i pedagog, okupila je brojne renomirane glazbenike i pedagoge kao što su Elvis Stanić, Vladimir Samardžić, Lela Kaplowitz, John Riley, Joe Kaplowitz, Alex Sipiagin, Dick Oatts, Davor Dedić, Antonio Sanchez, Thana Alexa, te Goran Rukavina.

Svaki dan od jutarnji do večernjih sati u Grožnjanu se mogu čuti zvukovi brojnih glazbenih instrumenata na kojima vježbaju mladi glazbenici iz cijeloga svijeta uz pratnju njihovih mentora, a publika posebno uživa u koncertnim večerima Festivala Jazz is Back!-BP na kojima nastupaju ponajbolja glazbena imena iz Hrvatske i svijeta. Valja istaknuti da se posebno u Grožnjanu priprema i finalna koncertna večer mladih glazbenika, polaznici edukacija, koji će publici predstaviti svoja novostečena umijeća. Koncert mladih glazbenika se održava 27. srpnja s početkom u 21.30 sati iza kojeg slijede koncerti Jazz orkestra HRT-a te Veronika's Ndiigo. Sve koncertne večeri Festivala Jazz is Back!-BP održavaju se zaključno do 29. srpnja, a ulaz za publiku je besplatan. Brojna predstojeća događanja bogatog ljetnog programa Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži koji ovu godinu obilježava 50. obljetnicu potražite na www.hgm.hr

Jazz is Back! - BP 2019. - PROGRAM - Terasa Belvedere u Grožnjanu, 21:30 sati

  • 25.07. Adam Rafferty & Groznjan all stars
  • 26.07. The Base Project / JMI World Jazz Orchestra (orkestar mladih glazbenika jmjazzworld.com)
  • 27.07. JM International Music School  

FINAL CONCERT – nastupaju mladi glazbenici, polaznika tečajeva u Grožnjanu

  • 28.07. Veronika's Ndiigo – Veronika Stalder, Moussa Cissokho, Oli Hartung, Antonio Schiavano; Samuel Baur
  • 29.07. Jazz orkestar HRT feat. Davor Križić

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladež u Grožnjanu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Istarske županije. Program podržavaju HEP, Općina Grožnjan, Austrijski kulturni forum Zagreb, Euro-unit grupa, Euro-unit music store, Online music shop, Yamaha, Eudora, Henkel Croatia, Press clipping i Art Hill.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije