Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival jedne minute

Grand Prix ide u Čile, nagrada publike u Slovačku

Festival jednominutnog filma
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/10
26.05.2018.
u 10:33

Da je Požega i dalje središte kratke filmske forme govori činjenica da su na ovogodišnju reviju pristigla 494 filma iz čak 44 zemlje svijeta, od kojih je u službenom programu prikazano 60 najboljih.

Iako je od početka održavanja manifestacije proteklo već 26 godina, Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi još uvijek živi punim plućima. Festival je i ove godine okupio velik broj zaljubljenika u filmsku umjetnost. Da je Požega i dalje središte kratke filmske forme govori činjenica da su na ovogodišnju reviju pristigla 494 filma iz čak 44 zemlje svijeta, od kojih je u službenom programu prikazano 60 najboljih.

Idejni začetnik festivala Željko Balog zahvalio je svim domaćim i stranim autorima koji svake godine iznenade svojim jednominutnim čarolijama. - Iz objektivnih razloga prošli festival je bio u rujnu, sada je svibanj, a u tih devet mjeseci mi smo primili oko tisuću novih filmova za ta dva festivala. To je podatak koji govori da naša jednominutna filmska priča iz godine u godinu raste, kao i naš grad – rekao je Balog. S današnjom tehnologijom, kada se film visoke kvalitete može snimiti mobitelom i kada puno ljudi zna raditi na računalu, nije problem snimiti film ako imate ideju. Međutim, za dobar film treba dobro promisliti i uskladiti scenarij s prostorom i vremenom, kako bi sve stalo u taj kratki format. Kako je jednom prilikom istaknuo genijalni hrvatski filmski redatelj Zoran Tadić, koji se sa svojim prvim i jedinim jednominutnim filmom i sam okušao na požeškom festivalu, jedna minuta je vrlo teška forma, puno teža i zahtjevnija od drugih. Organizatori iz udruge GRF Film video pobrinuli su se da cijeli ovaj tjedan protekne u znaku filma, s nizom bogatih i zanimljivih sadržaja za sve ljubitelje sedme umjetnosti. Financijsku podršku manifestaciji pružili su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Požega i Požeško-slavonska županija. - Jednominutni filmovi su obično filmovi dosjetke, ali tradicija duga 26 godina nije dosjetka. To je nešto što trebamo njegovati i čuvati – rekao je Daniel Rafaelić, direktor Hrvatskog audiovizualnog centra.

Prema ocjeni stručnog žirija, Grand Prix ovogodišnjeg festivala osvojio je "La Confesion" (Ispovijed) čileanskog redatelja Estebana Fonta Roja. Zlatna pripala je Amerikancu Justinu Plasseu za "Fathom", srebrna hrvatskom redatelju Zvonimiru Romboldtu za "Odlazak radnika iz tvornice", a brončana Poljakinji Matyldi Laskowskoj za film "..." (Tri točkice). Posebna nagrada UNICA-e za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja dodijeljena je makedonskom filmu „Sweet dreams" redatelja Zorana Pilovskog, a nagrada publike filmu Slovaku Janu Kuski za film “Susedska vypomoc" (Susjedi pomažu). 

Festival jednominutnog filma
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije