Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. dani satire fadila hadžića

Gradsko pozorište Jazavac: Skupština

Kazalište Kerempuh
04.06.2021.
u 17:15

Predstava "Skupština" Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke nastala po motivima teksta Obiteljska skupština Cristine Clemente na 45. Danima Satire Fadila Hadžića igra u četvrtak 17. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

Banjolučka Skupština suvremena je i vrlo aktualna adaptacija teksta Cristine Clemente Obiteljska skupština koja mehanizme političkog djelovanja preslikava u život jedne obitelji u kojoj se sve odluke donose putem zasjedanja obiteljskog vijeća. Rasporedi kućanskih poslova, dnevni jelovnici ili pak nešto veće obiteljske investicije poput renoviranja sobe na dnevnom su redu svake obiteljske skupštine. No kada nakon pogubnog rebalansa kućnog budžeta „glava porodice“ otac Branko da ostavku na mjestu njenog predsjednika, počinju se spremati prijevremeni izbori u kojima su, kao i u pravim izborima, sve političke igre dopuštene. Potkupljivanje birača, lažna obećanja, bespoštedna nadmetanja, ali i sumnjivi dogovori oko stranih ulaganja koja uvijek dolaze s velikim kamatama samo su neke od prokušanih metoda ove obiteljske predizborne trke.

Hodajući po žici između realnosti života i zavodljivosti ideala, predstava Skupština otvara nekoliko ključnih pitanja: jesu li političke promjene moguće, zašto za njih uvijek zazivamo smjenu generacija, te zbog čega su procjepi između društvenih teorija i praksi svakodnevice sve veći?

Prema riječima redatelja Ivana Plazibata: „Praksa svakodnevnice na ovim prostorima uvijek ima jedan jedini cilj – preživjeti. Kako smo preživjeli demokraciju i pri tom se smijali, da parafraziramo Slavenku Drakulić, najbolji je podnaslov ove predstave.“ 

Skupština

Četvrtak 17. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh. 

 

Redatelj: Ivan Plazibat

Igraju: Aleksandar Stojković, Nataša Ivančević, Anja Ilić, Senad Milanović, Marko Nedeljković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije