Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sufinanciranje kulturne infrastrukture

Grade se spomen-prostori Ivi Brešanu i Oliveru Dragojeviću, Matoš i Ujević odbijeni

VL
Autor
Denis Derk
08.04.2021.
u 10:17

Ministarstvo kulture i medija s više od 37 milijuna kuna sufinancirat će 211 programa izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture.

Ministarstvo kulture i medija će u ovoj, za kulturu financijski zahtjevnoj godini za programe gradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture sufinancirati 211 programa u ukupnom iznosu od 37.4 milijuna kuna. Na javni poziv zaprimljeno je čak 620 prijava, a u odnosu na prošlu godinu, Ministarstvo je osiguralo milijun kuna više za investicijsko održavanje.

Ove je godine najveći iznos od 2,5 milijuna kuna osiguran za rekonstrukciju Hrvatske čitaonice i knjižnice Đuro Sudeta u Garešnici. Dva milijuna kuna dobio je Savez Čeha u Republici Hrvatskoj za rekonstrukciju i dogradnju Češkog kulturnog centra, a 1,6 milijuna kuna odlazi u Slavonski Brod za adaptaciju zgrade Magistrata i gradnju nove zgrade Muzeja Brodskog Posavlja. Tu je i 1,4 milijuna kuna za opremanje Narodne knjižnice i čitaonice u Delnicama.

Među većim dobitnicima su i Općina Jelsa koja je dobila milijun kuna za uređenje zgrade Vinogradarske zbirke u Pitvama. Isti iznos dobili su i Gradski muzej Drniš za stalni postav, grad Velika Gorica za gradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja i depoe te grad Senj za radove na Kući senjskih književnika, tj. rekonstrukciju kuće Vukasović.

Za drugu fazu adaptacije zgrade Centra za kulturu Vela Luka, a za potrebe Zavičajnog muzeja s memorijalnom zbirkom Olivera Dragojevića izdvojeno je 700.000 kuna. Po pola milijuna kuna za investicijsko održavanje i opremanje dobila su Hrvatska narodna kazališta iz Splita, Osijeka i Rijeke, dok je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku dobilo 100.000 kuna za uređenje spomen-sobe Ive Brešana. Tvrđava kulture u Šibeniku dobila je 300.000 kuna za digitalizaciju i troškove kinoprikazivačke infrastrukture u Kući umjetnosti Arsen.

Odbijenicu je po tko zna koji put dobilo Društvo Antuna Gustava Matoša za opremanje i dovršetak gradnje Kuće Antuna Gustava Matoša i kulturnog centra u Tovarniku. Negativan odgovor dobio je i grad Varaždin za rekonstrukciju i prenamjenu varaždinske sinagoge u prostor s kulturnom, tj. koncertnom namjenom. Grad Vrgorac nije izborio novac ni za Interpretacijski centar Tina Ujevića ni za Kuću dalmatinskog pršuta i vina. HAZU je u cijelom nizu odbijenih projekata dobio i odbijenicu za popravak oštećenja stalnih postava nastalih u potresu, ali i za nabavu separatne klime za trezor Knjižnice HAZU. Hrvatski glazbeni zavod nije dobio sredstva za nabavu stolaca za veliku i malu dvoranu, ni za nabavu instrumenata i tehničke opreme.

Hrvatski institut za povijest nije dobio tražena sredstva za sanaciju svoje palače, a Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ostalo je bez novca za popravke na odvodnim vertikalama Meštrovićeva paviljona u Zagrebu. Hrvatski dom Vukovar nije izborio sredstva za rekonstrukciju Ružičkine kuće, a Motovun Film Festival ostao je bez sredstava za digitalizaciju kina Bauer. Nacionalna i sveučilišna knjižnica rekorder je s čak 12 odbijenih programa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije