Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaobišli festival

Grad Pula uzvraća udarac: "Tustu" ćemo prikazati sami, i to u Areni

Foto: Marin Tironi/Pixsell
03.07.2020.
u 15:40

Dokumentarni film o Branku Črncu Tusti koji je odbio Pulski filmski festival ipak će se prikazati u Areni 26. srpnja, objavio je Grad Pula na svojim službenim stranicama.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić bio je, kao i mnogi, zatečen odlukom Pulskog filmskog festivala da ne prikažu dokumentarni film "Tusta". Razlog tome navodno je bio taj što je film već prošle godine imao premijeru u Motovunu, a ne u Puli te što ga je publika imala priliku vidjeti već više puta. No, Miletić je pozvao redatelja filma Andreja Korovljeva i članicu filmske ekipe Paolu Orlić kako bi im priopćio da će, neovisno o festivalu, film ipak prikazati u Areni, 26. srpnja u 21.30 sati. 

- Tusta je Pula! Veliko „Da“ sada  i uvijek za ikonu brojnih generacija, za Tustu koji je uvijek kao temeljnu vrijednost svog djelovanja isticao antifašizam, oštro se boreći protiv neofašizma, netrpeljivosti i ekstremnog nacionalizma. Čovjek koji je beskompromisno svjetlao obraz antifašističke, tolerantne i otvorene Pule ostavio je neizbrisiv trag u srcima Puležana i povijesti grada. Pula je ponosna na Tustu, zahvalna na Tusti i naša je dužnost da njegov lik i djelo ostanu u trajnom sjećanju. Tusta je ikona za sve one koji su antifašizam i pacifizam smatrali i smatraju kao dio svog bića i svjetonazora. Stoga, veliko „Da“ za Tustu! -  izjavio je tom prilikom gradonačelnik Miletić.

"Poštujući prijedlog programa umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala, Grad Pula projekciju organizira van Festivala, ali u znak sjećanja na lik i djelo Tuste, koji je Pulu zadužio i obilježio neumornim djelovanjem i koji zauzima posebno mjesto u pamćenju generacija koje su odrastale što uz njegovu glazbu, što kroz njegove uvijek dosljedne vrijednosti" stoji na stranicama Grada Pule. 

- U svoje osobno, ali i ime produkcijske kuće Factum te cijele ekipe filma iza i ispred kamere, od srca zahvaljujem na ovoj gesti te ovom prilikom ujedno pozivam sve Puležane i one koji se tako osjećaju da dođu na projekciju filma u Arenu - kazao je redatelj Korovljev.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije