Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruko slavlje

Goran Tribuson osvojio i nagradu Đalski i nagradu Galović

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
27.10.2019.
u 14:42

Književnik je u oba slučaja nagrađen za svoj roman "Otac od bronce"

Hrvatski rado čitani spisatelj i akademik Goran Tribuson ove je subote primio čak dvije literarne nagrade za roman "Otac od bronce" koji mu je objavila Mozaik knjiga.

Prvo je u Koprivnici primio nagradu Fran Galović, a onda nešto kasnije u Zaboku nagradu Ksaver Šandor Đalski. Galovića je dobio prvi, a Đalskog treći put jer su tom istom nagradom kojom se nagrađuje najbolja recentna hrvatska prozna knjiga ovjenčane i Tribusonove knjige "Potonulo groblje" i "Trava i korov".

Žiri za nagradu Đalski kojem je na čelu bio Strahimir Primorac ocijenio je da je "Otac od bronce" žanrovski hibrid u kojem se prepleću elementi ljubavnog, obiteljskog i povijesnog romana, sa zanimljivom i dobro vođenom fabulom.

"U sudbinama njegovih likova zrcale se tanana pitanja ljudske intime i važna pitanja vremena; ne podilazi se i ne docira čitatelju, nego se propituje i traži kritička distanca; a u takvim knjigama zaključni račun uvijek pokaže da je čitatelj na dobitku", ističe žiri za dodjelu nagrade Đalski. Nagrada Fran Galović dodjeljuje se za najbolju knjigu zavičajne i identitetske tematike. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije