Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERLIBER

Gerovac dočekao ukoričeno izdanje svog 'postapokaliptičnog' romana

gerovac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/10
11.11.2016.
u 22:16

Na štandu VBZ-a pojavio se i premijer Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek

Prije dvije godine rukopis „Sjever je mjesto tame“ Gorana Gerovca bio je u užem izboru nagrade VBZ- a za najbolji neobjavljeni roman, a na ovogodišnjem Interliberu autor je dočekao ukoričeno izdanje svog „postapokaliptičnog“ romana kako ga je nazvao glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina. Gerovac je pažnju šire javnosti izazvao romanom „Razbijeni“ koji je ušao u uži izbor tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman, ali i izazvao iznimne kritičke pohvale. 

Uz Gerovčev roman, VBZ je na Martinje krstio i roman Čakovčanke Željke Horvat Čeč „4 brave“ s podnaslovom crtice sa sela, bez svinje. Nešto prije Željke Horvat Čeč i Gorana Gerovca na štandu VBZ-a pojavio se i premijer Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek pa se izbliza upoznao s velebnim VBZ-ovim pothvatom, bibliotekom Europom u trideset knjiga. Premijer Plenković koji je posjetio i štandove drugih izdavača poput Leksikografskog zavoda, Školske knjige… očito je i osobno htio manifestirati podršku hrvatskim izdavačima koji su za dlaku izbjegli povećanje PDV-a na knjigu s pet na dvanaest posto.  

A petak, udarni Interliberov dan iskorišten je i za dodjelu nagrade Kočićevo pero hrvatskom književniku Slobodanu Šnajderu i to za roman „Doba mjedi“. To je četvrta nagrada koju je Šnajder primio za svoj autobiografski roman, a u vrlo skoro vrijeme smiješe mu se još dvije.

- Šnajder je ovaj roman napisao ne od znanja, nego od sudbine“ rekao je član žirija Miljenko Jergović. Školska knjiga predstavila je prvu hrvatsku monografiju o nobelovcu Ivi Andriću iz pera akademika Krešimira Nemeca, a četvrti dan najvećeg hrvatskog sajma knjiga prošao je i u znaku preminulog velikana poezije i glazbe Leonarda Cohena. Za razliku od Dylana, Cohen je prisutan na hrvatskom tržištu knjiga zahvaljujući i nakladi Vuković i Runjić, pa su Cohenove knjige danas bile među traženijim naslovima Interlibera.

>> Ponuda je odlična, nema šanse da kući odete praznih ruku

Komentara 4

ZL
zlatkouvanovic
02:40 12.11.2016.

Da li ce to itko procitati ?

CP
Cviet Prigorja
08:15 12.11.2016.

Bio bi to još jedan petak na Interliberu da Haški sud nije oslobodio generale. Miljenko Jergović dobio je nagradu iz genocidne R. Srpske i onako dylanovski, stokom nazvao sve branitelje. Ali, netko iz Srpske dobiva nagrade, a netko optužnice. Je li tako Gerovac i Derk?

DU
Deleted user
01:34 12.11.2016.

Čestitam Gorane!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije