Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački solisti

Godina u znaku Antonija 
Janigra i Borisa Papandopula

Zagrebački solisti
pixsell
30.09.2013.
u 18:03

Nakon svečanog koncerta u HGZ-u, u utorak, 1.listopada, Zagrebački će solisti iduća dva dana s istim programom gostovati najprije u Daruvaru, a potom u Ravnoj Gori

U Hrvatskom glazbenom zavodu u utorak 1. listopada svoju će novu, 60. po redu koncertnu sezonu otvoriti ansambl Zagrebačkih solista. Zbog spriječenosti umjetničkog ravnatelja Zagrebačkih solista, francuskog violončelista i dirigenta Marca Coppeya da prisustvuje i sudjeluje na ovom koncertu, najavljeni program ponešto je izmijenjen.

Međutim, ansambl će svejedno biti u dobrim rukama pod vodstvom gostujućeg umjetnika, koncertnog majstora Münchenske filharmonije Sretena Krstića kojeg s obzirom na njegove redovite nastupe možemo smatrati stalnim pridruženim članom i vođom Zagrebačkih solista. Koncert će početi Concertom grossom u d-molu, br. 3, što ga je prema predlošku Domenica Scarlattija za komorni sastav priredio Charles Avison. Potom je na redu Concerto grosso u a-molu, op. 6, br. 4 koji se nalazi na popisu djela Georga Friedricha Händela pod kataloškim brojem HWV 322. U Vivaldijevu Koncertu za dvije violine u a-molu iz glasovite skladateljeve zbirke “L’estro armonico” izvanrednu će priliku za solističko dokazivanje dobiti i dvije mlađe članice ansambla Đana Kahriman i Saki Kodama. U drugom dijelu večeri na programu je i Mahlerova obrada za gudački orkestar Beethovenova Gudačkog kvarteta br. 11 u f-molu, op. 95, a suita za gudače Pintarichiana bit će prva u nizu skladbi hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula koje će ove sezone biti na programu svakog od koncerata Zagrebačkih solista. To će ujedno biti i najava novog nosača zvuka upravo s Papandopulovim djelima koji će biti predstavljen na proljeće 2014., kada će ansambl obilježiti i 25. godišnjicu smrti svog legendarnog osnivača Antonija Janigra. Nakon večerašnjeg koncerta u HGZ-u Zagrebački će solisti iduća dva dana s istim programom gostovati najprije u Daruvaru, a potom u Ravnoj Gori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije