Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Vidri

Glupi muškarci kojima smrde noge odavno nisu smiješni

27.10.2014., Zagreb - U kazalistu Vidra odrzana je premijera predstave 5zena.com u reziji Renea Bitorajca. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukić/PIXSELL
29.10.2014.
u 14:55

Odlična komičarka kakva je Nina Erak-Svrtan nasmijat će gledatelje pričom o tome kako sredovječni par vodi ljubav u kadi, ali premalo je to "štofa" za gotovo dvosatnu predstavu

Predstava "5žena.com" nastala je u koprodukciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh. Po licenci! U programskoj knjižici nema autora teksta, osim podatka da je tekst prilagodio Rene Bitorajac, koji potpisuje i režiju predstave. To je ključni problem.

Nešto što je 2002. godine možda i bilo kazališni hit u Bilbau i Madridu, 2014. je u Hrvatskoj prežvakana priča. Ona u kojoj glupi muškarci smrdljivih nogu zapišavaju sve oko sebe, a još gluplje žene to trpe samo da ne ostanu same, ispucavajući se na najboljim prijateljicama.

O.K., odlična komičarka kakva je Nina Erak-Svrtan nasmijat će gledatelje pričom o tome kako sredovječni par vodi ljubav u kadi, ali premalo je to "štofa" za gotovo dvosatnu predstavu koja vrvi klišejima i općim mjestima iz muško-ženskih odnosa, te se bavi temama koje smo odavno, mnogo bolje napisane, apsolvirali od domaćih kazališnih autora, kao što je npr. "Gola u kavezu" Olje Runjić.

Tako su u ovom pokušaju smijeha pod svaku cijenu najgore prošle glumice. Na sceni je doista pet odličnih glumica: Mia Anočić-Valentić, Nataša Dangubić, Nina Erak-Svrtan, Daria Lorenci-Flatz i Nataša Janjić. Svaka od njih ima svoju solo točku, svoju žensku priču o nemogućim muškarcima, a vezivno tkivo su njihovi tjedni zajednički susreti. Bitorajac kao redatelj još i pojednostavnjuje stvari pa gledateljima nudi i velike slike koje "pojašnjavaju" ono što žene govore, kao da nitko u publici ne zna što su sumo borci ili kako izgleda dlakava guzica.

>> Mijenjaju muškarce kao čarape, 
a karijera im važnija od djece

Komentara 3

MA
mahovina1
09:41 30.10.2014.

Bila sam na pretpremijeri, puna dvorana je umirala od smijeha! Kakva je ovo zlobna kritika. Predstavu ću pogledati još jednom. Glumice su odlične, i predstava traje jedan i pol sat. Taman.

AR
ArsenT
16:37 29.10.2014.

Ovo mi je prvi puta da pročitam negativnu kritiku, složim se s njom i zaključim da je predstava dobra (iako je nisam gledao)

MI
mirno
00:04 31.10.2014.

Znam baciti pogled na tekst dotične novinarke. Ne sjećam se da je ikad i u jednom izrečena ijedna suvisla misao. Postoji li ikakva šansa da ih više ne piše? Ili da ih Večernjak barem ne objavljuje? Te su rečenice stvarno sramotne. Pa postoje ljudi koji znaju napisati kazališnu kritiku. Pravu. Gospođa bi se mogla opet baviti npr. modom, tračevima i sl. To joj čak nije toliko loše išlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije