Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraća se ‘Spitting Image’

Gledatelji zgađeni najavom serije s golim Trumpom i Johnsonom

27.09.2020.
u 12:26

Povratak originalne satirične tv serije koja se emitirala 80-ih i 90-ih i vrtjela se oko Margaret Thatcher, TV diva, kraljevske obitelji...

Na spomen britanskog crnog humora i pametne političke satire mnogi će prvo pomisliti na legendarne Monty Pythone, a potom i na serije poput “Crne guje” i “‘Allo ‘Allo” uz koje su odrasle generacije Britanaca, ali i gledatelja na području bivše Jugoslavije.

Među kultnim britanskim serijama koje nesmiljeno ismijavaju slavne i povijesne ličnosti Hrvatima je nešto manje poznata “Spitting image”, satirična lutkarska serija koja je na britanskim TV postajama trajala nevjerojatnih 18 sezona, tijekom kojih su prikazana 132 nastavka u trajanju od 30 do 60 minuta.

Bilo je to krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, pa ne čudi da su njeni glavni likovi bili mnogima omražena Margaret Tatcher, članovi britanske kraljevske obitelji, uključujući tada još živu Lady Di, zvijezde sapunice “Dinastija” predvođene strastvenom Joan Collins... Osim što je surovim izrugivanjem tadašnjih socijalnih normi i onih koji su ih utjelovljivali uz ekrane prikovala milijune gledatelja, “Spitting Image” osvojila je i desetke najprestižnijih nagrada poput Emmyja i BAFTA.

Turbulentno razdoblje u kojem danas živimo prepuno je satiričnog potencijala, pa ne čudi da su se i kreatori slavne serije odlučili na njeno uskrsnuće, nakon gotovo četvrt stoljeća objavivši najavni video u kojem se nižu današnje pop-zvijezde poput Billie Eilish, Kanyea Westa i Kim Kardashian, europski političari predvođeni Angelom Merkel... Urnebesan je i pomalo kontroverzni prikaz potkupljivanja pape, no prizor o kojem doslovno govori cijela Britanija, a dio drame prelio se i na društvene mreže, onaj je u kojem Donald Trump i Boris Johnson u sauni jedu piletinu umočenu u vlastiti znoj, da bi njihovu idilu prekinuo Putin u pratnji dviju peroksidnih ljepotica.

Groteskna sado-mazo scena koja je uslijedila potpuno je zgadila piletinu, golotinju, ali i seriju osjetljivijim gledateljima koji se žale da to jednostavno ne može biti obiteljski show. Bit će da roditelji koje je uzdrmala znojna scena nisu svjesni kakve crtiće njihovi klinci gledaju na naoko benignim kanalima poput Cartoon Networka, da i ne spominjemo prizore kojima su izloženi na internetu. Ali gledali je s obitelji ili ne, nova “Spitting image” i prije prve epizode izaziva skandale, što za otrovnu političku satiru može biti samo dobro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije