Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Teatar.hr

Gledatelji vole predstave koje drugdje ne bi bile nominirane

'15.11.2012., Zagreb - Nora Krstulovic, kazalisna redateljica, dramaturginja i novinarka.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
22.11.2012.
u 15:06

Nova, alternativna nagrada mnogo je više orijentirana nezavisnom kazalištu i mladim autorima

Samo dva dana prije dodjele Nagrade hrvatskog glumišta, na kojoj će uz izravni televizijski prijenos biti proglašeni najbolji kazališni umjetnici po mišljenju stručnog žirija Hrvatskog društva dramskih umjetnika, u zagrebačkoj Tvornici kulture zakazana je dodjela alternativne nagrade portala Teatar.hr, u kojoj su o najboljima odlučili glasovi publike.

Neformalna atmosfera Tvornice suprotstavljena je iznimno formalnoj ceremoniji u HNK, s jasnim ciljem da poruči kako je nagrada Teatra.hr nova, svježa te da se fokusira na isto takve umjetnike.

Voditelji volontiraju

Na dan dodjele, dok su volonteri užurbano slagali stolice i pripremali kulise za dodjelu, razgovarali smo s Ninom Violić i Miranom Kurspahićem, voditeljima ceremonije dodjele nagrade Teatar.hr. Oboje kažu – ni trenutka nisu dvojili hoće li preuzeti ovu (volontersku) funkciju jer im je stalo da podrže portal koji se odnedavna sam financira.

– Mislim da je najveća vrijednost ove nagrade to što se otvara prostor direktne demokracije, u kojem publika prvi put može reći što joj se gleda i što joj se sviđa. To je dobrodošlo osvježenje u odnosu na Nagradu hrvatskog glumišta, koja ništa ne govori i ništa ne prezentira, pa samim time i nema vrijednost – oštar je Kurspahić, poznat po revoltu protiv kazališnog establišmenta.

Šansa nezavisnima

Slično je, ali nešto pomirljivije, i mišljenje Nine Violić.

– Sama konkurencija ove nagrade već dovoljno govori jer napokon otvara prostor za neke nove ljude, za nezavisno kazalište i zaista vrijedne projekte koji nisu imali šansu ni biti nominirani za Nagradu hrvatskog glumišta. Vidim da je interes za ovu novu nagradu golem i nadam se da će zaživjeti kao neka zdrava alternativa, a posebno je zanimljivo što u svijet našeg teatra uvodi i negativnu kategoriju, onu za kazališne promašaje – govori Nina, koja je i sama nominirana u kategoriji za glumicu godine, no kaže da joj nije palo na pamet izigravati zvijezdu koja ne može istovremeno voditi i biti nominirana. Sukoba interesa tu sigurno nema jer za ovu nagradu glasa samo – publika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije