Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz vlastita doma

Gledajte filmove, kazališne predstave, prošetajte svjetskim muzejima ili uživajte u operi iz Beča

PA/Pixsell
18.03.2020.
u 15:30

Kako bi pomogli u skraćivanju vremena, koje u izolaciji može teći vrlo sporo, brojne su ustanove odlučile svoje sadržaje učiniti dostupnima preko interneta, i to bez plaćanja

Što više ostati kod kuće jer reduciranim kontaktom manja je mogućnost zaraze – na to kako čuvati i sebe i druge već danima upozoravaju stručnjaci, ali i Nacionalni stožer civilne zaštite, koji apelira na sve, a posebno na starije da ne izlaze iz svojih domova. A kako bi pomogli u skraćivanju vremena, koje u izolaciji može teći vrlo sporo, brojne su ustanove odlučile svoje sadržaje učiniti dostupnima preko interneta pa se u “koronteni” besplatno mogu gledati filmovi, kazališne predstave, prošetati svjetskim muzejima ili, pak, uživati u glazbi Bečke opere.

Za sve to operateri su poklonili i dodatne gige za internet, ali i “otključali” određene televizijske kanale, uglavnom namijenjene djeci. Ali, krenimo redom. Među prvima djelovali su Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran, koji su, uz promotivni kod “karantena”, ponudili 22 filma. 
– Besplatno možete pogledati filomve prikazane na Festivalu mediteranskog filma Split, ali i nagrađena diljem svijeta. Ukupno 2300 minuta ili 38 sati vrhunskog filma – kazali su iz Kina Mediteran te svojoj publici poručili da “slušaju preporuke, čuvaju se i na kinomediteran.hr uživaju u filmovima.

Oni koji više vole dokumentarce, otići mogu na volimdokumentarce.net jer stranica je to zagrebačkog Restarta na kojoj su dostupni naslovi s repertoara Dokukina KIC. Među njima se ističu se nagrađivani filmovi domaćih autora poput “Srbenke” Nebojše Slijepčevića ili “Na vodi” Gorana Devića, može se, u filmu Vitalija Manskog “Putinovi svjedoci”, pogledati kako je Putin došao na vlast, a svakako vrijedan vremena jest i “Medena zemlja”, film o makedonskoj pčelarici Hatidži, koji je ove godine bio nominiran za Oscara u dvije kategorije. Hrvatski streaming servis Pickbox NOW na istoimenoj je internetskoj stranici na raspolaganje dao serije i filmove, ali i serijale poput Knjazovih Hrvatskih velikana, a sve što trebaju napraviti oni koji ih žele gledati jest posjetiti stranicu te kod odabira paketa, koji se inače naplaćuju, kliknuti “preskoči”.

Ljubitelji kazališta večeras od 20 sati na YouTube kanalu 24sata mogu pratiti “Tko pjeva zlo ne misli”, predstavu HNK koja će samo otvoriti serijal izvedbi za gledanje preko interneta. Telekomunikacijski operater A1 Hrvatska svojim je korisnicima TV usluge omogućio gledanje svih kanale namijenjenih djeci. Kazali su da je to jer nema nastave, pa će klincima vrijeme kod kuće brže proći uz 14 kanala namijenjenih njima.
– Osim zabavnog sadržaja, djeca će moći pratiti i Da Vinci Learning, a u A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja – poručili su iz A1 Hrvatska. Tele2 je, pak, učenicima koji koriste njihovu mrežu, omogućio besplatan podatkovni promet za korištenje edukativnih sadržaja u sklopu CARNetove mreže za školu na daljinu. Iskon Internet je korisnicima Iskon. Mobile tarife aktivirao 15 GB prometa besplatno te omogućio besplatan pristup programima nastave na daljinu putem mobitela. I oni su uključili snimalicu za kanale HRT3 i Sportska televizija, “kako bi učenici nižih razreda mogli uspješno pratiti nastavu bilo kad tijekom dana i po potrebi više puta pregledati nastavno TV gradivo”.

Hrvatski Telekom pretplatnicima je dao 15 GB prometa u narednih 30 dana, a korisnicima na bonove dodatna dva GB. Poslovnim su korisnicima omogućili dodatnih 50 GB prometa kako lakše radili od doma, a za školarce osiguran je su besplatan pristup programu “Škola za život”. 
– U MAXtv Videoteci dostupna je usluga instrukcije.hr koja je odlična pomoć u savladavanju gradiva iz matematike za osnovnu i srednju školu. Sve video instrukcije napravljene su po programu školskog kurikuluma i svaki školarac kod kuće može vježbati i naučiti kako rješavati zadatke iz matematike različitih razina – poručili su iz HT-a, koji je isto uključio snimalicu na svim HRT programima. A kad smo već kod najmlađih, i oni mogu pratiti predstave preko interneta, i to one u izvedbi glumaca iz kazališta Mala scena, čiji se glumci također svakodnevno javljaju putem društvenih mreža, kako bi djeci čitali priče.

Dječji vrtić Čigra iz Zagreba pokrenuo je virtualnu igraonicu, u kojoj se nalaze besplatni edukativni materijali za vrtićku dob. Za one nešto starije, loša ideja nikako nije obilazak, primjerice, British museuma u Londonu ili njujorškog Guggenheima. Dvanaest svjetskih muzeja posjetiti se može virtualno na stranici artsandculture.google.com, a nakon toga uživati u koncertima filharmonije u Berlinu.
– Digitalna koncertna dvorana sad je besplatna za sve. Mi dolazimo k vama – poručili su na berliner-philharmoniker.de, stranici na kojoj se mogu gledati koncerti. Što se kulture tiče, izvedbama preko interneta priključila se i Bečka opera, koja svoje produkcije nudi na staatsoperlive.com.

Vrijeme kod kuće iskoristiti se može i za učenje, pa se se pogledati može oko 450 predavanja s prestižnih Ivy League fakulteta poput Browna, Harvarda, Cornella, Princetona i Yalea, a svoje je kolegije na raspolaganje dao i MIT. Za one koji su raspoloženi za malo smijeha, pobrinuo se komičar Vlatko Štampar, koji je na svom YouTube kanalu objavio gotovo dva sata dug stand-up “Bratec je trd”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije